En nyhet om mer pengar till en yrkesgrupp brukar ofta tas emot av jubel av de berörda, men denna gång har glädjen bytts ut mot rynkade pannor hos fack och arbetsgivare.

Enligt Arbetsvärlden möttes beskedet att regeringen samt C och L vill satsa 100 miljoner kronor på karriärtjänster för specialistsjuksköterskor med stor förvirring.

– För oss har det varit svårt att överblicka vad det rör sig om för pengar – om det handlar om nya extrapengar eller om det är en omstöpning av professionsmiljarden, som är sagt ska löpa till 2020, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet till Arbetsvärlden.

Hon säger till samma webbtidning att hon nu vill ha ett möte med Centerpartiets partiledare Annie Lööf som då får förklara vad den här satsningen egentligen innebär.

När Vårdförbundet slöt ett nytt avtal med SKL i våras i år ingick just en satsning på de särskilt yrkesskickliga.

När Lööf presenterade nyheten förra veckan berättade hon att en del av de 100 miljonerna ska öronmärkas till ett lönelyft för särskilt yrkesskickliga, där kommuner och landsting själva ska bestämma hur vilka individer som ska omfattas väljs ut.

Modellen påminner om det tidigare omtalade och kritiserade lärarlönelyftet som infördes 2016.

Även SKL säger till Arbetsvärlden att de i nuläget saknar tillräcklig information om hur satsningen är tänkt att utformas.