2014 satt Livs dåvarande ordförande, Hans-Olof Nilsson, och tittade på tv. Kravallpolis i Hongkong sköt tårgas mot demonstranter och fackaktivister.

Det var paraplyrevolutionen och gatorna var fyllda av folk som protesterade mot inskränkningar av demokratin.

– Han beordrade mig att åka ner på en gång. Vi var tvungna att visa vår solidaritet. Någon dag senare var jag där och höll ett tal inför tusentals demonstranter, säger Pauli Kristiansson som på den tiden var internationell ombudsman på fackförbundet Livs. 

I dag är han pensionär men fortfarande engagerad i vad som händer i Hongkong. 

Hongkongfack planerar ytterligare en strejk

Global

Under ett seminarium som arrangerades av Palmecentret ställde han sig upp och anklagade svenska arbetarrörelsen i Sverige för att vara allt för passiv. 

Svenska facket har tidigare gett stöd till det fria facket HKCTU. I dag tycker han att stödet är blekt och han tror att många är rädda för att vi ska bli av med svenska jobb.

– Kina äger Volvo, säger han. Jag vill att man uttalar sig mer och att fler personer åker ned och uppmärksammar vad som händer.

Arbetet Global har varit i kontakt med flera som delar Pauli Kristianssons kritik. 

Keth Thapper, som tidigare jobbade i många år som ombudsman på LO:s internationella enhet, tycker att den svenska arbetarrörelsen varit allt för sen på att reagera på händelseutvecklingen i Hongkong.

Hon tillägger att LO tidigare var mycket aktiv i sitt samarbete med det fria facket där.  

”Jag hoppas att det arbetet tas upp igen och intensifieras”, skriver hon till Arbetet Global. 

Protestledare uppges vara gripna i Hongkong

Global

Åsa Törnlund, ombudsman på LO:s internationella avdelning svarar på kritiken.

– Vi kanske har varit för osynliga i det vi gjort, svarar hon. 

LO har uttryckt sitt stöd på sin hemsida samt, tillsammans med TCO, skrivit ett brev till den kinesiska ambassaden där de uppmanar regeringen i Kina att tillförsäkra sig att demonstranter ska ha rätt att protestera utan att utsättas för våld. 

Akademikernas centralorganisation Saco valde dock att inte skriva under protestbrevet.

Sacos internationella ombudsmannen Laila Abdallah skriver att facket i Hongkong, HKCTU, finns med i protesterna av politiska skäl och att deras bedömning är att konflikten i Hongkong inte är en facklig fråga.