Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Japanska businesshotell, spanska charterhotell och Sveriges främsta kedjor. Alla har de senaste åren försökt profilera sig som ”eco”.

I våras slutade Scandic att städa rummen varje dag för att bland annat spara tio miljoner liter vatten om året. 

Gäster som bor flera nätter på Scandic måste själva be om städning innan klockan 23 på kvällen för kommande dag.

Sedan införandet av valfri städning har HRF protesterat mot förändringen. 

– Det är bra att man tänker på klimatet men då måste man även anpassa arbetsorganisation efter detta, säger avtalssekreteraren Per Persson. 

Enligt avtal ska schemaändringar för personal göras minst 14 dagar i förväg.

När städningen nu för många rum bestäms från dag till dag ser HRF en stor risk med att hotellkedjorna endast tar in personal på kort varsel och minskar sina tillsvidareanställningar. 

Per Persson skiljer även på två typer av rumsstädning.

Dels finns så kallad ”stannarum”, dels ”avreserum-städning”. 

Per Persson, avtalssekreterare HRF.

– Tillsvidarepersonal kommer mest få utföra städning av avreserum som är betydligt tyngre eftersom det ska vara i toppskick innan nästa gäst kommer. Och vi vet att arbetsgivaren inte skär ned på antalet rum som varje anställd ska göra, vilket gör att arbetstempot höjs väldigt mycket med massor av arbetsskador som följd.

Men Scandic Hotels hållbarhetschef Vanessa Butani slår ifrån sig kritiken.

– Majoriteten av våra övernattningar är bara för en natt och berörs inte alls av förändringen. Vi gör heller ingen skillnad i arbetsuppgifter för fast anställda och extrapersonal, skriver hon i ett mejl.

Vanessa Butani, hållbarhetschef Scandic Hotels.

För gäster som väljer bort städning väntar dock samma rumspris som tidigare.

– De kostnadsbesparingar vi gör kommer att återinvesteras i ytterligare klimatsmarta initiativ. Bland annat ser vi över ventilationen och energiåtgången i fastigheterna, installerar ny utrustning i våra restaurangkök för att minska matsvinn med mera, skriver Vanessa Butani.

Just nu håller Scandic på att sammanställa sommaren för att se hur mycket vatten och rengöringsmedel som hotellkedjan har sparat.