Enligt organisationens rapport handlar det om grupper av sydafrikanska lastbilschaufförer som angriper utländska förare med stenar, knivar och vapen.

Fler än 200 har dödats och hundratals har tvingats ge upp sina jobb av rädsla för attacker.

Bland annat knivhöggs en man från Zimbabwe till döds och en annan zimbabwier attackerades med en brandbomb i kuststaden Durban — en stad där minst 300 malawiska migranter sågs sig nödgade att fly sina hem efter en våg av rasistiska attacker tidigare i år.

Dewa Mavhinga, Human Rights Watchs chef för södra Afrika, uppmanar Sydafrika att ställa förövare till rätta.

”De sydafrikanska myndigheterna varken skyddar utländska lastbilschaufförer mot våld eller utreder de skyldiga på ett effektivt sätt”, säger han i ett uttalande.

Våld mot migranter skapar oro i Sydafrika

Global

Landets transportminister Fikile Mbalula sade i juni att krisen orsakats av ”ett överflöd av utländska förare i branschen”, varav många saknar dokument.

Sydafrika — Afrikas näst största ekonomi — är en vanlig destination för ekonomiska migranter från grannländer i södra Afrika.

Enligt en talesperson för arbetsdepartementet föredrar många arbetsgivare utländska lastbilschaufförer, då de kan jobba längre skift till lägre kostnad än de sydafrikanska.

Ivar Andersen: Slaveriets barn ärvde alkoholismen

Global

Vågor av rasistiskt motiverat våld bryter ut med regelbundna mellanrum i Sydafrika, vilket till stor del anses ha sin grund i hög arbetslöshet och en dalande ekonomi.

2008 dödades 62 människor i en främlingsfientlig våldsvåg i landet.

Sydafrika

• Sydafrika vid Afrikas sydligaste spets är med sina 50 miljoner invånare Afrikas näst största ekonomi.

• Flera år av ekonomisk tillväxt och politisk stabilitet har skapat en välmående medelklass. Samtidigt är fattigdomen på andra håll utbredd och arbetslösheten hög, och de växande klyftorna leder till politiska spänningar.

• Afrikanska nationalkongressen (ANC) har sedan 1994 dominerat parlamentet, men stödet för partiet har minskat i takt med korruptionsskandaler och hög arbetslöshet. Landets stora inkomstskillnader låg ANC i fatet vid valet 2019. För tredje gången i rad backade ANC, men lyckades behålla kontrollen över parlamentet. Valets vinnare blev det radikala vänsterpartiet EFF.

• De ekonomiska och sociala spänningarna har lett till ökat alkohol- och drogmissbruk och utbredd brottslighet med många mord, våldtäkter, rån och bilkapningar. Internationella drogkarteller har gjort Sydafrika till en bas, samtidigt som landets polis och rättsväsen kämpar med otillräckliga resurser.

Källa: Landguiden/UI