Loomis, som har sitt huvudkontor i Stockholm, anklagas för att ha försvårat för facklig organisering i Turkiet.

– Det svenska företaget ägnar sig åt union busting. Det enda de vill att vi ska ta med tillbaka till de turkiska arbetarna är ett stort fuck you. Nu ska vi noga överväga hur vi ska gå vidare, säger Eddy Stam, på det globala servicefacket UNI, till Arbetet Global efter ett möte på företagets huvudkontor.

Konflikten som började för cirka ett halvår sedan har nu blossat upp ordentligt.

I början av året drog det turkiska facket Güvenlik-iş igång en kampanj för att organisera anställda på det svenska säkerhetsföretaget som har verksamhet på flera platser i Turkiet.

Loomis har ett globalt ramavtal med UNI och Eddy Stam som företräder det turkiska fackförbundet säger att de tidigare haft goda erfarenheter av företaget som han beskrivit som lyhörda. 

Men i februari och mars hettade det till.

När det turkiska facket lyckats organisera 40 procent av de anställda, vilket enligt turkisk lag är kravet för att kunna teckna avtal, så sades plötsligt 42 av de fackliga medlemmarna upp, hävdar facket. 

Turkisk fackledare mördad

Global

Enligt fackförbundet Güvenlik-işoch det globala servicefacket UNI har Loomis aktivt försökt att förhindra facklig organisering, bland annat genom att i domstol bestrida facklig organisering.

En av företagets chefer har dessutom, i ett inspelat telefonsamtal, hotat en anställd med sparken om han gick med i facket.

– Vår bedömning är att det svenska företaget gör allt för att försvåra organisering, säger Eddy Stam. 

Trots att det har ett globalt ramavtal med oss försöker svenska Loomis stoppa facklig organisering i Turkiet, hävdar Eddy Stam på det globala servicefacket UNI.

Han reste till från Schweiz, där UNI ligger, till företagets huvudkontor i Stockholm för att tillsammans med det svenska fackförbundet Transport diskutera konflikten med säkerhetsföretaget. 

På mötet som ägde rum den 3 juli förnekade Loomis att de anställda sagts upp på grund av de var fackligt organiserade. 

I stället hävdar de att uppsägningarna beror på att Loomis i slutet av förra året köpte G4S verksamhet för kontanthantering i Turkiet.

Affären har lett till omstruktureringar som inneburit att 130 anställda sagts upp, enligt företaget.

– Av dessa finns det säkert flera fackliga medlemmar. Men facket ger en helt felaktig bild då de går ut och säger att det är ett 40-tal som slutat och att alla är fackliga. Det är inte med sanningen överensstämmande, säger Mårten Lundberg, personaldirektör på Loomis, till Arbetet Global.

De båda sidorna har olika uppfattningar om hur uppsägningarna gått till och hur många som tvingats sluta, vilket delvis beror på att det funnits många tillfälligt anställda.

Dödsolyckor ökade under Turkiets undantagstillstånd

Global

Eddy Stam svarar att företaget har svårt att precisera sina uppsägningar och säger att Loomis nu ersatt de uppsagda fackmedlemmarna med ny personal.

– Loomis är hala och gör allt för att glida undan, säger han. 

Under mötet i Stockholm uppgav företaget att de anser att det turkiska facket har använt för aggressiva metoder då de värvat medlemmar. 

Mårten Lundberg på Loomis vill inte kommentera det mer än att ”det funnit ett tonläge som inte har gynnat förtroende och samarbete”.

Att en anställd hotades med sparken förklarar han med att en lokal chef agerat felaktigt och därmed brutit mot företagets uppförandekod.

Chefen jobbar kvar men Loomis uppger att det har vidtagits åtgärder som innebär att detta inte ska upprepas. 

Just nu ser det ut som att tvisten kommer att avgöras i lokala domstolar i Turkiet. Men det kommer att ta lång tid. 

– Jag tycker att det vore mycket bättre att förhandla om det här. Det är så ni brukar göra i Sverige. Den metoden borde användas i Turkiet också. 

Eddy Stam säger att facket överväger olika alternativ för att gå vidare men han är tydlig med att det ska kosta mycket att säga upp fackliga aktivister. 

Amnesty kritiserar Turkiet för massavskedande

Global

– Vi funderar på att uppmana våra fackliga medlemsorganisationer att agera mot Loomis. Ett annat alternativ kan vara att vända oss direkt till Loomis kunder, bankerna, och se om vi kan nå någon överenskommelse med dem. Ett tredje alternativ skulle kunna vara att vända oss till OECD. Vi har ännu inte bestämt oss för vad vi ska göra.

Loomis personaldirektör säger att företaget är positiva till att teckna kollektivavtal.

– Men det måste ske efter respektive lands lagar och regler. Min önskan är att vi ska avvakta den rättsliga prövningen. Jag uppfattar det dock som att UNI inte vill vänta. Jag förstår inte varför. Vårt perspektiv är att om man vill ha kollektivavtal i Chile eller Norge så följer man lagen där och samma sak gäller i Turkiet, säger Mårten Lundberg. 

Loomis

Säkerhetsföretaget har 24 000 anställda och bedriver verksamhet i 20 länder samt har 400 lokalkontor. Företaget ingick fram till 2008 i Securitaskoncernen. Loomis jobbar mycket med kontanthantering och kunderna finns främst inom banksektorn och detaljhandeln.

Källa: Loomis