Nina Rung, kriminolog och föreläsare, och Peter Rung, jämställdhetsstrateg och idrottsföreläsare, står bakom DO-anmälan.

”Vi vet inte hur det ser ut från svenskt håll eftersom de hemlighetsstämplat ersättningarna. Men vi kan ju gissa att de är långt ifrån jämställda”, skriver de i en debattartikel i Expressen.

De tillägger att ”damerna fått nöja sig med smulor när det kommer till ersättning” trots att de har presterat bättre än herrlandslaget i internationella mästerskap och nyligen vann VM-brons i Frankrike.

Nina Rung förklarar att hon utan framgång har försökt att få Svenska fotbollförbundet att redovisa lönerna.

– Damlandslaget själva har ju gått ut och påpekat skillnaderna i ersättning. Sedan har jag pratat med dem också, och de vet inte heller vad herrarna får för ersättning, för det är sekretess där också. Jag har fått tag i chefsjuristerna på Svenska Spel och Svenska fotbollförbundet, och de hänvisar bara till sekretess, säger hon.

TT: Vad hoppas ni att den här anmälan leder till?

– Min förhoppning med DO-anmälan är att det blir en tillsyn, men också att de kanske måste redovisa sina siffror när allt fler sätter tryck på dem. Man måste ha lönekartläggningar enligt svensk lagstiftning, har de gjort det? Det är så mycket vi inte vet om ersättningarna från svenskt håll, och det tycker jag är märkligt i en av världens största sporter.

Men Svenska fotbollförbundet hävdar i sin tur att ersättningen inte alls är orättvis utan jämställd.

– Vi har rättvisa och likvärdiga landslagsavtal för både damer och herrar. Vår uppfattning är att de inte är diskriminerande, säger Andreas Jansson, SvFF:s kommunikationschef till TT.

– Sedan kan man säga att vi rent generellt jobbar med jämställdhetsfrågan väldigt mycket och att vi fördelar våra resurser rättvist och jämt.

TT: Får damerna mindre i ersättning än vad herrarna får för en landslagssamling?

– Jag kan inte kommentera specifika summor.

Frågan om landslagsersättningarna var aktuell hösten 2018 efter att Nilla Fischer i sitt tacktal på Fotbollsgalan lyfte ojämställdheten mellan dam- och herrfotboll när hon vann Diamantbollen.

I samband med den efterföljande landslagssamlingen bekräftade flera herrspelare indirekt att de har en högre ersättning än damspelarna och att det har varit aktuellt att gå ned i lön för att jämna ut skillnaderna.

– Jag var med på ett möte. Vi hade ett snack och den information vi fick var att vi kunde hjälpa damerna om vi gick ned i ersättning. Det var också det vi drog för spelartruppen. Det var ett stort samtalsämne och alla var med på det, sade Marcus Berg då.