Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

En anställd tände eld på sig själv på en parkeringsplats utanför sin arbetsplats. En annan kastade sig ut genom fönstret och en tredje högg sig själv med en kniv.

2004 privatiserades France Telecom och två år senare genomfördes ett stort sparpaket som slog hårt mot de anställda.

Över 10 000 personer skulle omplaceras och 22 000 personer skulle sluta genom ”frivilliga avgångar”. Den dåvarande chefen Didier Lombard sa på ett möte att han skulle se till att folk försvann ”på ett eller annat sätt, genom fönstret eller genom dörren”.

Många anställda drabbades hårt och flera tog sina egna liv.

I våras inleddes en rättegång mot cheferna vid det tidigare statliga telebolaget France Telecom, som numera heter Orange.

Det är nu sista veckan i rättegången som gäller trakasserier och beskrivs som historisk i Frankrike, uppger Ekot.

Åklagaren Raphaël Louvradoux vill att cheferna ska dömas till fängelse och hoppas att det blir en tydlig signal till arbetsgivare som behandlar sina anställda dåligt.

Åklagare har presenterat 19 fall av självmord och 12 självmordsförsök hos personalen och cheferna anklagas för att mobbat anställda i syfte att försämra arbetsvillkoren.

Under rättegången har företaget uppgett att konkurrensen på telekommarknaden var stenhård under denna tid och att de anställda då hade ett extra stort skydd i och med att de var statsanställda, uppger Ekot.

Vd:n Lombard uppger att han inte ha gjort annorlunda och tillägger att nedskärningar inte är trevliga.

Fackförbunden på företaget gjorde polisanmälan hoppas på en ökad medvetenhet om dåliga arbetsmiljöer efter rättegången, rapporterar Sveriges Radio.