Under de närmaste tre åren kan det bli så många som 200 000 som skickas dit.

– Etiopien planerar kortsiktiga åtgärder för att minska arbetslösheten och för att klara av vårt folks ökade efterfrågan på arbete. Ett av dessa kortsiktiga program är att skicka våra utbildade arbetare till andra länder, säger premiärminister Abiy Ahmed under ett anförande i parlamentet i huvudstaden Addis Abeba.

Misshandel vid saudisk massdeportering

Global

Han blev Etiopiens ledare i fjol och vill öppna landet för utländska investeringar samt även i övrigt frigöra den stora potentialen i den inhemska ekonomin, som redan är den snabbast växande i Afrika.

Men ett av problemen är den höga arbetslösheten. Abiy Ahmed säger att planen i år och 2020 är att 50 000 etiopier ska skickas till Förenade arabemiraten men att det kan bli 200 000 under tre år.

De som ska skickas ska tränas för branscher som transporter och vård och omsorg. De kommer att tjäna mer än på hemmaplan samtidigt som det ”ökar deras kapacitet” inför senare arbeten i Etiopien, säger premiärministern.

Han tillägger att liknande diskussioner förs också med Japan och europeiska länder.