Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Den tidigare journalisten och tv-programledaren har suttit i EU-parlamentet sedan 2009 för socialdemokratiska Demokratiska partiet och ingått i kadern av vicetalmän sedan 2014.

Nu har han förts fram av den socialdemokratiska partigruppen S&D i talmansvalet, med motkandidater endast från De gröna, vänstergruppen GUE och EU-skeptiskt konservativa ECR.

Det räckte ändå inte för en omedelbar seger. I första valomgången saknade Sassoli sju röster för att bli vald — något som ändå ordnade sig i runda två.

– Ni förstår alla hur rörd jag känner mig över att ta över talmansarbetet. Det är nu mitt uppdrag att representera och försvara det här uppdraget, säger Sassoli efter att ha fått 345 av 667 godkända röster.

Valet är lite av en protest — fast bara lite. När EU:s stats- och regeringschefer efter tre dagars toppmöte i går enades om sitt paket kring toppjobben i EU innehöll det formellt ingenting om talmansposten. Däremot fanns en inofficiell förhoppning om att parlamentet skulle välja Bulgariens socialdemokratiske förre premiärministern Sergej Stanisjev till sin ledare, för att ge en god geografisk balans mellan toppjobben.

Att i stället Sassoli lanseras är ett tecken på att parlamentet inte tänker svälja allt som premiärministrarna och presidenterna säger.

– Den markering vi gör innebär att vi vill fortsätta diskussionen om paketet, vi har inte ställt oss bakom det, sade Heléne Fritzon, nyvald EU-parlamentariker för svenska Socialdemokraterna, till TT i går kväll.

För ledarpaketet är dock den viktigaste omröstningen först om två veckor då parlamentet ska ta ställning till förslaget att utse Tysklands kristdemokratiska försvarsminister Ursula von der Leyen till ny ordförande i EU-kommissionen.

Trots dagens markering är det ändå få som tror att von der Leyen behöver vara orolig. Tyskan lär kunna räkna med ett brett stöd från främst konservativa och liberaler, men också exempelvis de spanska socialdemokraterna, som gläder sig över att toppjobbspaketet innehåller en av deras partikamrater som ny utrikeschef.