Förra året arrangerade Kommunal tre seminarier på Almedalsveckan och ledningen medverkade i flera sammanhang.

Men i år har fackförbundet inte några deltagare på plats. 

– Framförallt handlar det om prioriteringar. Vi fokuserar på att vara med på medlemmarnas arbetsplatser i stället, säger Tobias Baudin som kommer att besöka kommunalare i Dalarna i stället för att resa till Visby.

– Vi tycker att Almedalen bör fundera på vad de ska vara framöver. För mig har fördelen varit att man kan träffa politiker och andra makthavare, men det har mer och mer blivit en tillställning för olika företagare. Det är allt mer bilmärken och liknande som är där, säger Tobias Baudin. 

Även Byggnads avstår och kommer i stället att ordna arbetsplatsträffar med korvgrillning och frukost på olika håll i landet.

– För mig är det självklart att välja korvgrillning i Sölvesborg framför rosémingel i Almedalen, säger Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads i ett pressmeddelande. 

– Nästa år har vi en avtalsrörelse och det händer mycket i politiken som påverkar oss byggnadsarbetare. Diskussionerna om det är viktigare att ta på våra arbetsplatser än på ett mingel under politikerveckan.

Antalet evenemang i Almedalen störtdyker i år, skriver Dagens Samhälle.

Efter vad som beskrivs som ett toppår 2018 med 4 211 evenemang landar i år siffran på 3 559.

Flera ministrar uteblir, däribland statsminister Stefan Löfven och socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. 

LO är på plats, men i mindre skala än förra året. 

– Efter en diskussion i styrelsen kom vi fram till att vi ska vara där men med något lägre ambitionsnivå än vanligt, säger Eric Sundström, kommunikationschef på LO. 

– Det är jätteviktigt att vanligt folks perspektiv hörs när den politiska eliten samlas. 

Bakgrunden till att LO trappar ner närvaron är att Almedalsveckan utvecklats åt fel håll, framförallt de senaste fem åren, menar Eric Sundström.

– Det finns många tecken på att den inte är vad den har varit. Almedalsveckan har blivit mindre av en tummelplats för vanligt folk och politisk diskussion.

– Det har blivit väldigt dyrt att vara på plats för civilsamhällets organisationer och det är också stora problem med Nordiska Motståndsrörelsens närvaro, säger Eric Sundström.

Saco har färre evenemang än förra året på Almedalsveckan, medan TCO:s närvaro är ungefär som tidigare.

Unionen minskar sitt engagemang kraftigt och har inga egna evenemang på plats i år. 

Bland LO-förbunden är bland andra Handels, Transport, Elektrikerna och IF Metalls a-kassa på plats i Visby.

– Vi diskuterade frågan ett tag, säger Jens Lundberg, pressekreterare på Handels, som bland annat kommer arrangera ett seminarium om e-handelsjätten Amazons intåg i Sverige.

– Vi såg ju vad andra fack beslutat och har förståelse för deras beslut. Men vi bestämde oss för att åka. Det är en arena där det behövs fackliga röster. Det är många resursstarka företag och lobbyorganisationer som är på plats och då har vi en roll att fylla.