– Det är en riktig stolle de valt till president i en av världens största demokratier. 

Karl-Petter Thorwaldsson skräder inte orden då han talar om Brasiliens högerpopulistiska president Jair Bolsonaro.

För första gången har landet hamnat på den värstinglista som Ituc publicerar varje år. 

Världsfacket skriver att villkoren för arbetare har dramatiskt försämrats på kort tid. Nya lagar har lett till att systemet för kollektivavtalsförhandlingar kollapsat och Ituc varnar för den demokratiska utvecklingen i landet går åt fel håll.

Enligt LO:s ordförande är Brasilien ett exempel på hur snabbt det kan gå åt fel håll. 

Han har tidigare sett på Brasilien som en stark demokrati.

– Landet har haft en fantastisk ekonomisk utveckling och en fattigdomsbekämpning i världsklass. Men man får aldrig glömma att när man sprider välfärd till många så finns det även förlorare som måste lämna ifrån sig av sin rikedom.

Här är världens tio värsta länder för arbetare

Global

Förra veckan gick flera av landets fackföreningar och studentorganisationer ut i en nationell strejk mot en pensionsreform som regeringen vill införa. 

Men detta var bara en av många protester det senaste året i landet där polariseringen ökar.

Förra året tog landet ett långt steg åt höger. Segraren Jair Bolsonaro som lovat hårdare straff och tuffare tag mot korruption och våldsbrott, men ställt sig positivt till militärdiktatur och tortyr, fick ett starkt stöd. 

Landet har drabbats av flera allvarliga korruptionsskandaler och anhängarna ser Bolsonaro som en räddare, undan moraliskt förfall och ekonomiska svårigheter.

Men motståndarna, och de är många, anser att Jair Bolsonaro i praktiken genomfört en oblodig militärkupp och att domstolarna manipulerats för att fälla oppositionskandidaten Luiz Inácio ”Lula” da Silva. 

I rapporten slår Ituc fast att situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen och att 123 länder, av de totalt 145 undersökta, har brutit mot strejkrätten, att 53 fackligt aktiva mördats och att antalet länder där löntagarrepresentanter gripits har ökat till 64, jämfört med 59 i förra årets rapport. 

Helikopterlyx och hemlöshet i delat Brasilien

Global

LO:s ordförande uppmanar den svenska regeringen och biståndsorganet Sida att satsa mer på fackliga biståndsprojekt.

Han säger att löntagarorganisationer i fattiga länder bidrar till att utbilda tiotusentals förtroendevalda och att deras kamp för bättre villkor ofta är liktydig med en kamp mot korruption.

Förhandlingar mellan arbetsmarknadsparter tror han även bidrar till att fattigdomen minskar samtidigt som dialogen leder till ett bättre näringslivsklimat.

Tio värsta länderna

Algeriet
Bangladesh
Brasilien
Colombia
Filippinerna
Guatemala
Kazakstan
Saudiarabien
Turkiet
Zimbabwe

Källa: Global Rights Index, världsfacket Ituc, 2019