I SCB:s partisympatimätning som publicerades i dag, tisdag, och är gjord i maj märks två säkerställda förändringar när det gäller vilket parti arbetare anser sig stå närmast. Detta i jämförelse med när samma mätning gjordes i november i fjol.

Dels att en större andel arbetare anser att de står närmast Kristdemokraterna. Partiet ökar från 3,8 procent till 8,2 procent. Dels att Miljöpartiet får ett något större stöd, från 2,4 procent till 3,8 procent. 

Även i SCB-mätningen för samtliga grupper överlag ökar stödet för Kristdemokraterna och Miljöpartiet.

För de andra partierna hamnar eventuella förändringar inom den så kallade felmarginalen. Det går alltså inte att säga att det skett någon utveckling åt något håll. 

Partisympatiundersökning för gruppen arbetare maj 2019

Therese Guovelin, LO:s förste vice ordförande, har inte närstuderat SCB-siffrorna för arbetare utan för den mindre gruppen LO-medlemmar. Även här är en ökning för KD säkerställd.

– I dagsläget kan jag konstatera att LO-medlemmar följer en allmän opinion men inte lika mycket som för en del andra grupper. KD ligger i ropet, helt enkelt, säger hon.

Varför tror du att det är så? 

– Om man tänker på vad KD:s politik är, förutom att vara ganska så socialkonservativ och familjekonservativ så är det också partiet som har flirtat mest med SD.

Hon tror att en del LO-medlemmar som övervägt SD men tycker att det är ett ytterlighetsparti kanske anser att KD är mer rumsrent. Och att det kan ha skett vissa förflyttningar bland de som tidigare sympatiserade med andra partier åt höger.

– Generellt har det skett en minskning i flera andra borgerliga partier, säger hon.

Therese Guovelin är glad över att andelen som anser att de står närmast Socialdemokraterna ligger still. Hon menar att arbetet med att prata med medlemmar inför EU-valet kan ha gett effekt. 

– Det är ju positivt med tanke på att vi har varit väldigt kritiska mot delar av januariöverenskommelsen och budgeten. Och alla har nog inte koll på att det är en M/KD-budget.

Arbetet har tidigare rapporterat om trenderna i EU-valet, där Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin. Men skillnaden jämfört med EU-valet 2014 var liten och partiet behöll sina mandat i Europaparlamentet.

Enligt SVT:s stora vallokalsundersökning minskade stödet för S bland arbetare – från 33 procent till 31 procent mellan EU-valet 2014 och vårens EU-val.