Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Det var i höstas som 600 anställda vid en produktionsanläggning till läkemedelsbolaget Torrent Pharmaceutical anslöt sig till fackförbundet Chemical Workers Union.

Snart därefter ville arbetstagarna inleda kollektiva förhandlingar med arbetsgivaren. Men Torrent Pharmaceutical, som har verksamhet i ett femtiotal länder, gick inte med på det och svarade dessutom med flera hämndåtgärder, skriver globala industrifacket Industriall.

Bland annat tvingade ledningen anställda att skriftligen meddela att de lämnar fackförbundet. Och när anställda ändå försökte driva sin lokala fackklubb vidare hyrde företaget in hantlangare som slog dem.

Ett tjugotal anställda vid produktionsanläggningen som ligger i delstaten Himachal Pradesh fick föras till sjukhus. Efter påtryckningar lyckades de anställda polisanmäla händelserna.

”Det är chockerande att arbetarna utsätts för sådana våldsamma påhopp när det enda de önskar är grundläggande rättigheter som föreningsfrihet och kollektiva förhandlingar”, skriver Valter Sanches, generalsekreterare för Industriall, i en kommentar.