I april 2015 avled en kocklärling på en restaurang i Trollhättan.

Under en fikarast tog han en köttbit från ett fat på restaurangen, men satte en tugga i halsen.

Han kvävdes till döds, trots att hans kollegor försökte rädda honom.

Dödsfallet bedömdes först inte som en arbetsskada, och hans föräldrar fick inte ersättning från arbetsskadeförsäkringen som annars skulle ha hjälpt till med begravningskostnaderna.

Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ansåg att det inte ingick i mannens lärlingsutbildning att äta.

Det handlade inte om mycket pengar, men Hotell- och restaurangfacket (HRF) drev ändå fallet vidare ända till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Detta är viktigt för de våra i branschen. Ska man våga äta på jobbet och vad händer om man gör det? Det är viktigt att vi tillvaratar våra medlemmars intresse under den tid de befinner sig på arbetet, vi måste veta att de är försäkrade, säger Eva-Lotta Ramberg förbundsjurist på HRF, till medlemstidningen Hotellrevyn.

Nu har facket fått rätt. Dödsfallet ska ses som en arbetsolycka.

Olyckan inträffade när mannen åt mat på arbetsplatsen under betald arbetstid.

Han hade inte möjlighet att lämna arbetsplatsen vid tidpunkten och det låg därför i arbetsgivarens intresse att han åt där, resonerar domstolen, enligt Hotellrevyn.

Kvävningen ska därför ses som en arbetsskada.