Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Neha Nakashe, 21 år, står i Humlegården i Stockholm och visar upp sitt pekfinger.

– Titta, jag har kvar färgen från valet, säger hon.

Hon är en av 600 miljoner indier som röstade i valet i landet som ibland kallas för världens största demokrati.

Nu befinner hon sig i Sverige tillsammans med en grupp studenter och lärare som går på MD College i den indiska storstaden Mumbai. De deltar i ett utbytesprogram med Globala gymnasiet som handlar om att utbyta erfarenheter om hållbar stadsutveckling.

I dag, när ungdomsrörelsen Fridays For Future arrangerar en global klimatstrejk, deltog de i manifestationen i Stockholm och Arbetet Global passade på att ställa frågor om hur de såg på resultatet i indiska valet.

Neha Nakashe var nöjd.

– Enligt mig är Modi den främsta premiärministern vi någonsin haft. Han försöker ena folket och att han är duktig på att kommunicera med unga via sociala medier, säger hon om premiärministern som har 47 miljoner följare på Twitter och vars parti aktivt använt sig av appen WhatsApp för att sprida sitt budskap.

Flera av hennes studentkolleger uttrycker samma sak.

Krutika Suryakant Shelar.

Krutika Suryakant Shelar, 20 år, som studerar finansiell ekonomi säger att Indien utvecklats under den indiska premiärministerns styre och att hon tror att arbetsmarknaden i landet kommer att utvecklas positivt nu.

Shrey Porwal, 20 år, som precis gått klart sin journalistutbildning betonar att Modi lyckats med att ta upp säkerhetsfrågorna. Läget mellan Indien och Pakistan har varit spänt och de båda kärnvapenmakterna har flera gånger de senaste åren haft militära skärmytslingar.

Narendra Modis parti BJP fick ett oväntat starkt stöd och lyckades i detta val få egen majoritet i och med att de fick 300 av de 543 platserna i parlamentet.

Valanalytiker förklarar den oväntat stora segern med att säkerhetsfrågorna fått en stor vikt samtidigt som den indiska oppositionen varit splittrad.

Flera av studenterna som Arbetet Global träffar i Stockholm talar om att Modis parti har förmågan att ena Indien.

Men samtidigt som Modi och hans anhängare talar om vikten av ett enat land så växer nu oron bland landets religiösa minoriteter, särskilt de 170 miljoner muslimerna.

Vid flera tillfällen har nationalister, som ofta stödjer BJP, attackerat och lynchat muslimer så kallade daliter ökat. Landets nationalister är hinduer som ser kor som heliga djur och de militanta anhängare attackerar grupper som beskylls för att slakta kor eller handla med koskinn.

Narendra Modi har beskyllts för att inte ha reagerat tillräckligt starkt och tagit avstånd från attackerna. Flera människorättsorganisationer oroas över den demokratiska utvecklingen i landet.

Indiska fack: Fler än 200 miljoner strejkade

Global

Pressfriheten i landet har försämrats och landet ligger på plats 140 (av 180) på Reportrar utan gränser index över pressfrihet. Förra året mördades minst sex journalister i landet på grund av deras arbete.

Amnesty och indiska fackföreningar har också uttryckt en stor oro för Modis politik. Människorättsorganisationen varnar för den demokratiska utvecklingen och facken är oroliga för regeringens ekonomiska politik.

I januari i år gick indiska fack ut i vad som betecknats som världens största strejk. Kring 200 miljoner deltog i strejken som var en stor protest mot privatiseringar, samtidigt som demonstranterna krävde höjda minimilöner.

Premiärminister Narendra Modi blev återvald.

Narendra Modi

Född 1950 i Gujarat. Sålde i unga år te tillsammans med sin far.

Anslöt sig till hindunationalistiska organisationer som ung. Karriär inom det högerinriktade, hindunationalistiska Indiska folkpartiet Bharatiya Janata Party (BJP).

Trolovad som 13-åring, ingick som 18-åring arrangerat äktenskap med den två år yngre Jashodaben, men de har aldrig levt som gifta.

Regeringschef i delstaten Gujarat 2001—14. Har beskyllts för att ha beordrat polisen att vara passiv under massakern på omkring 1 000 muslimer 2002, men friades av Högsta domstolen från anklagelserna.

Premiärminister sedan maj 2014. Har sedan dess bland annat lagt fram ekonomiska reformer samt startat kampanjer för ett renligare Indien och mot våld mot kvinnor.

Har 47 miljoner följare på Twitter. Vegetarian och yogaentusiast som sägs ha en modest livsstil.

Källor: Landguiden, Pew Research Center med flera