Om vi börjar med den sedvanliga sportfrågan: Hur känns det?

– Ja, den där sportfrågan har jag fått hela dagen i dag. Utifrån förutsättningarna så är det ju blandade känslor. På förbundsårsmötet började vi med parentation och man står och gråter. Och strax efter blir man vald och det är jag glad och stolt över.

Hur känns det att ta över efter en person som Matts Jutterström?

– Vi är nog ganska olika som personer och jag kommer aldrig kunna vara Matts. Så jag kommer vara mig själv och vara ordförande på mitt sätt så klart.

Vilket sätt är det?

– Tja, jag påstår i alla fall att jag är ganska lyssnande och resonerande i mitt sätt att vara. Sedan ligger jag och Matts ideologiskt nära varandra. Nu gäller det att få förbundet att vilja gå åt ett och samma håll och det tror jag att jag kan vara bra på.

Matts Jutterström var känd för att inte skräda orden. Kommer du vara lika frispråkig?

– Nej, jag tror inte att jag är riktigt lika frispråkig. Men det kanske jag blir när jag blir varm i kläderna, vad vet jag.

Vad ser du som din viktigaste uppgift i rollen som förbundsordförande?

– Det som ligger närmast är att vi precis har kört igång avtalsrörelsen, med allt vad det innebär av medlemsdialog, sammanställning och jobb med vilka krav vi ska ställa. Efter sommaren ska vi ha avtalskonferens och det är då det drar igång på riktigt. 

Vilka frågor tror du blir viktigast i avtalsrörelsen?

– För Pappers är arbetstidsfrågan alltid aktuell. Sedan är vi ju verksamma i en bransch som fortfarande tjänar mycket pengar så vi vill såklart ha löneökningar som duger något till.

Vad händer på längre sikt?

– Vi har en satsning som vi kallar Ung 2020. Det syftar till att vi ska engagera unga i förbundet. Det är en lång process med utbildningar och vi jobbar för att 2020, när Pappers fyller 100 år, ska alla medlemmar som är under 30 år komma till Stockholm på ett stort event och fira.

Varför gör ni det?

– Vi behöver ha fler långsiktiga planer för hur vi ser framåt. Vi har ett mål om att fortfarande vara ett eget förbund om 40 år och då måste vi fylla på med engagerade medlemmar och nya förtroendevalda och de måste ju tas därifrån.

Varför engagerade du dig fackligt från början?

– Jag gick processtekniskt gymnasium när jag var mellan 16 och 18 år. Där hade jag en lärare som hette Hasse, jag tror att ämnet hette arbetslivsorientering, och han väckte ett fackligt intresse hos mig.

– Sedan gick jag min första fackliga utbildning när jag var 19 år. I Pappers har jag haft förtroendeuppdrag och varit anställd i snart 25 år så nu ser jag fram emot att få vårt hederstecken för 25 års arbete.