1. Atlanco Rimec

Uppslag ur Byggnadsarbetaren om deras granskning av Atlanco Rimec.

”Sättet att förnedra folk på är under all kritik, erfarna yrkesarbetare orkar inte med det” sa en tidigare anställd till tidningen Byggnadsarbetaren 2012.

Det irländska bemanningsföretaget Atlanco Rimec var vid det laget känt i Europa. De skickade polska arbetare på stora byggprojekt, men hamnade i konflikt om bland annat löner i en rad länder.

Skatteverket krävde mångmiljonbelopp.

Byggnads drev rekordstora krav, men flera fall gled facket ur händerna då bolaget bland annat hävdade att stämningar riktats mot fel företag i koncernen.

2. Broraset i Ludvika

Konstruktionen gav vika och brobygget över järnvägen i Ludvika föll samman i juli 2017.

Tolv personer, de flesta från Polen, skadades. ”Vi kommer aldrig att bli som förut. Vi är skadade och klarar inte lika tungt jobb längre. Det är klart vi är oroliga för hur det ska bli. Vi har alla familjer att försörja” sa en av de polska arbetarna till tidningen Byggnadsarbetaren förra året.

Tidningen skrev om att arbetarna ansåg sig ha fått bristande stöd efter olyckan. 

3. Falskt företagande

Wieclaw blev tvungen att låna pengar för att kunna betala svenska Skatteverket efter att ha jobbat för ett svenskt byggföretag 2011 och 2012.

Arbetet skrev om honom och andra i liknande situationer 2017. De anlitas som egenföretagare, sedan drar svenska myndigheter slutsatsen att de i praktiken jobbat som anställda.

Det leder till krav mot företagen men även krav på inkomstskatt från arbetarna.

Wieclaw trodde att han gjort rätt för sig från början: ”Det var en svensk som gav mig jobb. Han måste känna till reglerna i Sverige.”