Med bara dagar kvar till Europarlamentsvalet skakas Europa av en saftig politisk skandal.

I en videoinspelning från en lyxvilla i Ibiza kan man se högerpopulistiska partiet FPÖ:s partiledare Heinz-Christian Strache köpslå om landets intressen med en rysk kvinna som påstår sig vara släkting med en oligark och med stora pengar att investera. 

Samtalet ägde rum 2017 bara månader innan det österrikiska valet, ett val som skulle göra Heinz-Christian Strache till vicekansler. Detaljerna är hisnande.

Den ryska kvinnan visar bland annat intresse för att köpa kvällstidningen Kronen Zeitung, ett köp som skulle kunna gynna FPÖ, men för det vill hon ha något tillbaka.

Strache och partikamraten Johann Gudenus diskuterar på fullt allvar möjligheterna att byta ut medarbetare på tidningen för att gynna partiet i valrörelsen.

De avslöjar under samtalet också att det existerar ett hemligt system för att undanhålla myndigheter kunskapen om pengar som ska slussas till partiet. 

Det tog inte många timmar efter avslöjandet innan Strache aviserade sin avgång och när dagen nått sitt slut hade även nyval utlysts i Österrike.

Men skandalen efterlämnar en besk eftersmak.

Uppenbarligen väger sanningen, fria medier, landets säkerhet och demokrati lätt för högerpopulistiska FPÖ:s toppskikt. 

Att sverigedemokratiska politiker i dagarna dessutom föreslagit att SVT2 och P3 ska säljas ut blir inte heller det mer aptitligt i skenet av de diskussioner som läckt ut från FPÖ-politikerna i lyxvillan i Ibiza

Yonna Waltersson

Ungefär samtidigt som den österrikiska skandalen uppdagades framkom det att Ungerns talman, Fidesz-politiken László Kövér,mitt under EU-valskampanjen sagt att homosexuella borde jämställas med pedofiler.

Uttalandet blev ännu ett i raden där Europas främlingsfientliga krafter visar förakt för människors lika värde. 

Inte heller Sverigedemokraterna har legat på latsidan i veckan.

Att sanningen är något man ser relativt på har man tydligt visat när man genom historierevisionism försökt brunsmeta Socialdemokraterna i en synnerligen osmaklig reklamkampanj. 

Förmodligen har man räknat med att tilltaget ska ta kål på all diskussion om valets sakfrågor – med exempel på SD:s arbetarfientliga inställning – och ge SD nog med uppmärksamhet för att räcka fram till valdagen.

Men frågan är hur väl det smakar när de österrikiska åsiktsfränderna visar hur nära till hands lögnen ligger för dem.

Att sverigedemokratiska politiker i dagarna dessutom föreslagit att SVT2 och P3 ska säljas ut blir inte heller det mer aptitligt i skenet av de diskussioner som läckt ut från FPÖ-politikerna i lyxvillan i Ibiza. 

Inför valet har Europas högerpopulister på flera sätt visat sitt rätta ansikte.

Det borde varna väljare, men är också en uppmaning till alla som ännu är osäkra på om de ska rösta att tänka om.

Europa förtjänar bättre än så här.