Klockan är fem i nio på fredagsmorgonen men huvudpersonen har fortfarande inte anlänt.

På torget utanför Malmö konsthall står omkring 30 byggnadsarbetare.

De har precis påbörjat sin halvtimmes-långa frukostrast och serveras Knake – en slags bratwurstliknande korv med ”speciell” kryddning – ur en varmhållningspåse.

– Det är en lundensisk delikatess sen hundra år tillbaka, berättar Jonas Sjöberg, ordförande för Byggnads Skåne.

Den de väntar på är Johan Danielsson, LO:s kandidat till EU-parlamentet, tillika andranamn på Socialdemokraternas valsedel.

Han ska på Skåneturné inför EU-valet, men dimman har gjort det svårt att landa på Sturup flygplats.

När klockan slår nio stiger i stället Byggnadsordföranden upp på podiet och håller ett kort tal om vikten av att rösta i EU-valet.

– Många har inte tänkt att gå och rösta. Det är den största utmaningen, att folk faktiskt ska använda sin röst, säger han.

Bland byggnadsarbetarna på torget är uppmärksamheten splittrad. Vissa lyssnar på argumentationen.

Andra fokuserar mer på korven eller samtalet med kollegorna. Flera är tydliga med att de inte tänker rösta alls.

– Jag tror inte det, av den enkla anledningen att jag inte är tillräckligt insatt och vet för lite, säger byggnadsarbetaren Martin Ring som dock röstade i riksdagsvalet i höstas.

Det är det första och största betinget för LO, LO:s medlemsförbund och mig i den här valrörelsen: Att se till att fler av LO:s medlemmar faktiskt går och röstar den här gången

Johan Danielsson

– Informationen i medierna är ju en fraktion av vad den var i riksdagsvalet. Men det är ju också upp till var och en att ta reda på egentligen, resonerar han.

Kollegan Vernes Snajec är en av dem som tänker rösta i valet. Han berättar att han alltid har röstat men ännu inte bestämt sig för vilket parti det blir.

– Jag hänger inte med, jag har inte tid att sitta och glo på dem på tv:n, säger han.

Vilka frågor skulle du vilja ha svar på?
– Vad händer med oss som sliter ihjäl oss? Vi har inget lätt jobb och jag vet inte hur länge vi orkar. Och nu så vill de att man ska jobba tills man är 70.

Kvart över nio svänger äntligen den gråa Volvon in vid torget. Ut hoppar Johan Danielsson som snabbt greppar mikrofonen och drar ett skämt om att det säkert var ”nåt jäkla EU-direktiv” som gjorde att flygplanet inte fick landa.

S-kandidaten målar under talet upp en dyster bild av delar av svensk arbetsmarknad med dumpade löner och utländska byggarbetare som sover på sina arbetsplats ”på cementgolv i minusgrader utan strumpor i sina kängor”.

– Det här måste vara den prioriterade frågan för fackföreningsrörelsen och socialdemokratin, slår han fast och riktar udden mot löne- och villkorsdumpningen den fria rörligheten kan föra med sig.

Han varnar också för hur högerpopulistiska partier fått makt i länder som Ungern och Österrike, och risken för att liknande partier får mer inflytande också på EU-nivå.

Samtidigt som Johan Danielsson argumenterar för vikten av att bry sig om EU som LO-ansluten är alltså engagemanget lågt för EU-frågor inom gruppen. Det syns tydligt i statistiken.

Enligt SCB röstade 39 procent av LO-medlemmarna i förra EU-valet 2014. Det kan jämföras med 75 procent av Sacos medlemmar och 59 procent av TCO:s.

Skillnaden var också betydligt större i just EU-valet än i det riksdagsval som hölls samma år.

Valdeltagande för anslutna till LO, Saco och TCO (i procent)

Där valde 85 procent i LO-leden att gå till valurnan och 97 procent av Saco-medlemmarna, enligt SCB.

När Johan Danielsson ber dem på torget som röstade i förra EU-valet att räcka upp handen lyfter två-tre personer försiktigt sina armar.

Ungefär så brukar det se ut, berättar han efter att han stigit ner från podiet och byggnadsarbetarna gått tillbaka till arbetet.

– Det är det första och största betinget för LO, LO:s medlemsförbund och mig i den här valrörelsen: Att se till att fler av LO:s medlemmar faktiskt går och röstar den här gången.

Finns det en risk att diskussionen om högerextremismen tar över valrörelsen och att man missar diskussionen om exempelvis arbetsrätten?
– Ja, om frågan stannar vid det. Men å andra sidan är ju Ungern och andra länder där den här typen av partier kommer till makten ett ypperligt exempel på platser där fackliga rättigheter och arbetstagarens rättigheter faktiskt hotas. Så om man kan få frågan att gå vidare till vad som händer när de kommer till makten, då tror jag faktiskt att det kan hjälpa oss.

Om man inte bara pratar om migration menar du?
– Precis. I Ungern har man i princip avskaffat strejkrätten och gett arbetsgivaren möjlighet att lägga ut 400 timmars övertid.

Röster om att rösta i EU-valet 2019

Simon Haglund Bryr sig inte om EU-valet

– Politik är inget som intresserar mig över huvud taget. Jag ser det här mer som en korvpaus.

Karl Åke Johansson Tänker rösta

– Det här med kollektivavtalen kan inte gå till som det gör. De stora företagen hyr in andra mindre bolag. Det är så fan kan gråta ju.

Martin Ring Tänker inte rösta

– Informationen ut är en fraktion av vad den är till riksdagsvalet. Jag lyssnar på Sveriges Radio på dagarna och hör ju väldigt mycket om Europaparlamentet och valet, men det är ändå väldigt generellt.

Vernes Snajec Tänker rösta

– Vi pratar om valet på jobbet ibland, men inte så ofta. Vi har bara korta raster på en halvtimme och då hinner du bara äta och dricka.

4 snabba frågor till Johan Danielsson

Sämst med EU?
– Att vi har låtit marknadskrafterna härja fritt. Det är dags för politiken att ta tillbaka kontrollen.

Bäst med EU?
– Att vi genom samarbete skapar tillväxt och jobb och därmed hjälper till att finansiera vår välfärd.

Bästa EU-beslutet senaste mandatperioden?
– Revideringen av utstationeringsdirektivet som kommer att öka våra möjligheter att ställa krav på likabehandling i Sverige.

Sämsta EU-beslutet senaste mandatperioden?
– Det är snarare ett uteblivet beslut, men det stora misslyckandet i att vi inte lyckades enas om ny gemensam migrationspolitik.