Förskoleupproret går in på sitt sjätte år och kraftsamlar nu till nya demonstrationer i helgen. Men vad har de lyckats uppnå? Vi ställde frågan till tre barnskötare och Anki Jansson – förskolläraren som startade upproret.
Det var under en utvecklingsdag i Örebro hösten 2013 som Anki Jansson och en kollega plötsligt kapade scenen och talade om att de anställda i förskolan snart inte orkar mer. Respektlöst tyckte ansvarig skolpolitiker. Men Ankis kolleger i publiken gav dem stående ovationer.
Några dagar senare skapades en Facebookgrupp som skulle att komma att samla över 30 000 anställda i förskolan runt om i landet, både barnskötare och förskollärare.
Sedan dess har det blivit flera manifestationer och ett upprop, #pressatläge, där anställda vittnade om en ohållbar arbetsmiljö. Anki Jansson medger att Förskoleupproret inte har lyckats minska barngrupperna, en av rörelsens viktigaste krav.
– För det behövs det ju mer pengar. Här i Örebro har de i stället lagt ett sparpaket på förskolan.
Däremot har Skolverket börjat se över hur man redovisar barngrupperna och det har blivit en debatt om att arbetsgivare friserar siffrorna, påpekar Anki Jansson.
– Det tar tid att förändra.
I Facebookgruppen förs förtvivlade diskussioner om en pressad arbetsvardag, men man peppar också varandra att använda fackliga verktyg, som att skriva tillbud när chefen inte tar in vikarier och vara noga med att rapportera övertid.
– Vi vill få ut vilka fackliga rättigheter och skyldigheter man har. Det kanske inte finns någon gammal räv på förskolan som kan det här, och då kanske man går in i väggen till slut, säger Anki Jansson som själv jobbar en dag i veckan för Lärarförbundet.
Från början var det trögt att få stöd från fackförbunden, tycker Anki Jansson.
– Men vi måste jobba tillsammans från olika håll för att kunna påverka. Annars kanske man vänder sig sin ilska mot facken i stället för att inget händer.
Förskoleupproret demonstrerar tillsammans med Lärarupproret och Lärarmarschen den 18 maj i Stockholm. Samma dag hålls demonstrationer i Malmö, Jönköping och Jokkmokk, och den 19 maj i Göteborg.