”Matts var en väldigt omtyckt och snäll människa och gjorde ingen skillnad utan behandlade alla lika och han gick bort alldeles för tidigt , endast 58 år”, skriver Pappers avdelning 15 i Iggesund efter förbundsordförandens bortgång.

Det var här, på Iggesunds bruk, som han började jobba som 17-åring och där hans fackliga engagemang tog fart.

Både hans pappa och farfar hade jobbat där, skriver Dagens Arbete.

Under lördagen avled Matts Jutterström, eller Jutte som han kallades, efter att ha varit sjuk i cancer en tid. Han sörjs närmast av fru, barn och barnbarn.

Johan Viklund, vice ordförande för avdelning 15 i Iggesund, säger att Matts Jutterström var en mentor för honom i det fackliga arbetet.
– Flaggan vajar på halvstång här hemma hos mig, på Pappers avdelning 15 och på Iggesunds bruk. En mer genomsnäll människa har jag nog inte känt någon gång. Han är en av de få, säger han.

2004 fick Matts Jutterström jobb som förhandlingsombudsman på Pappers förbundskontor. Senare utsågs han till avtalsansvarig och 2014 valdes han till ordförande för förbundet.

I fjol fick han förnyat förtroende. När han första gången valdes till ordförande sa han så här till Arbetet: ”Många säger att det finaste som finns är att vara fackförbundsordförande. Men det finaste som finns är att vara pappersarbetare”.

Dagens Arbetets chefredaktör Helle Klein beskriver honom som ”stridbar men aldrig bullrande auktoritär.”

Hon skriver: ”Han var en genuin folkrörelsemänniska som såg vikten av det gemensamma framför den egna vinningen. För honom var det laget, inte jaget som stod i centrum. Om facket var det ena älsklingslaget var det grön-vita fotbollslaget det andra. In i det sista hejade han på sitt Hammarby.”

Pappers uttrycker att han var en omtyckt kollega, lojal kamrat och kär vän.

”Det var lätt att tycka om Matts och det var många som gjorde det, i förbundet, inom LO och de han mötte i sin roll som företrädare för Pappers”, skriver Pappers på sin hemsida.

Röster om Matts Jutterström

Pappers:
”Med sitt stora röda hjärta satte han alltid medlemmarna i första rummet och varje dag stod han upp för solidaritet, frihet, rättvisa och alla människors lika värde. Han hade en outtröttlig förmåga att samla, bilda och entusiasmera människor. Det vet alla som har hört Matts oblygt och med emfas framföra sina ideologiska brandtal så fort han gavs tillfälle.”

Marie Nilsson, ordförande för IF Metall, på Twitter:
Har nåtts av beskedet att Matts Jutterström, förbundsordförande för Pappers, har lämnat oss. Det var alldeles för tidigt. Matts var en riktig kämpe, en glödande inspiration. Ikväll går alla mina tankar till Matts, hans fru Andrea och deras nära och kära. Vila i frid, Matts.

Målareförbundet på Twitter:
Pappers ordförande Matts Jutterström har gått bort. Matts har betytt mycket för hela arbetarrörelsen och för oss som haft förmånen att lära känna, och arbeta tillsammans med honom. Vi känner alla sorg och saknad. Våra tankar går idag till Matts familj.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, på Twitter:
Nåtts av beskedet att Pappers förbundsordförande Matts Jutterström alldeles för tidigt har lämnat oss. Jag kommer minnas Matts som en genuin facklig kämpe alltid nära medlemmarna. Mina och Kommunals tankar går närmast till hans familj. Vila i frid Matts.