Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

För första gången någonsin i Frankrike äger en rättegång rum där en stor arbetsgivare står anklagad för att ha trakasserat sina anställda. Både företaget Orange, som fram till 2013 hette France Télécom, och sju före detta direktörer står inför rätta.

En av de åtalade är bolagets tidigare vd Didier Lombard som avgick 2009. Flera anställda som tog sina liv lämnade avskedsbrev om stress på jobbet.

2004 privatiserades France Télécom och 2006 genomfördes ett stort sparpaket som slog hårt mot de anställda.

Över 10 000 personer skulle omplaceras och 22 000 personer skulle sluta genom ”frivilliga avgångar”. Den dåvarande vd:n Didier Lombard sa bland annat inför hundratals personer att han skulle se till att folk försvann ”på ett eller annat sätt, genom fönstret eller genom dörren”.

Fackförbunden bildade ett särskilt stressobservatorium för att kunna kartlägga händelserna och 2009 polisanmäldes företaget.

Trots omfattande lagar kring arbetslivet har det blivit vanligare med långtidssjukskrivningar, depressioner, utbrändhet och arbetsrelaterade självmord i Frankrike.

I år oroar en självmordsvåg inom den franska polisen som nu har öppnat en enhet för suicidprevention. Hittills i år har 28 anställda inom den franska polisen tagit sitt liv, jämfört med totalt 35 under hela fjolåret.

Gula västarna lockar allt färre i Frankrike

Global

Kåren beskrivs som hårt pressad efter år av ökad terrorberedskap och på senare tid även hårda sammandrabbningar med proteströrelsen Gula västarna.

Fackliga organisationer vittnar om hur deras medlemmar utsätts för både psykisk och fysiskt hård behandling.

Vid vissa demonstrationer har grupper inom folkmassorna riktat slagord mot poliser med uppmaning om att de borde ta sina egna liv, vilket har lett till att en åklagare inlett en förundersökning.

Tidigare har bland annat tillgången till tjänstevapen pekats ut som en riskfaktor. Efter terrordåden som drabbade Frankrike 2015 tillåts poliser att förvara tjänstevapen i hemmet.

Två uppmärksammade självmord på senare tid har båda genomförts i hemmet med tjänstevapen.

Men i samband med att enheten för suicidprevention invigdes avfärdade inrikesminister Christophe Castaner tjänstevapnen i hemmen som en förklaring till det ökade antalet självmord.

 

Vänd dig hit om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06—24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13—22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21—06.

Spes — Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19—22. Webb: http://spes.se/