Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Världens största årliga fotbollshändelse har avspark om några veckor i Madrid. Tottenham och Liverpool möts i Uefas Champions League-final. Matchen följs av fler än 1.5 miljarder tv-tittare världen över.

Vid årets event hålls en inledande ceremoni med 200 dansare. Uefa har i en annons på bland annat Facebook sökt efter dansare, äldre än 16 år, som ska utföra jobbet ”volontärt”.

Den fackliga centralorganisationen CONARTE, som består av 15 olika fackförbund inom teater, kultur och dans, kräver nu tillsammans med arbetsgivarorganisationen FECED att dansarna får betalt enligt gällande spanska arbetslagar.

Med en kampanj på Facebook söker UEFA efter 200 dansare.

I sociala medier uppmanar CONARTE och FECED att arbetsinspektionen stoppar Uefas planer på gratisarbete vid öppningsceremonin, eller åtminstone övervakar evenemanget på arenan Wanda Metropolitano.

”I vårt land regleras arbetstagare i offentlig underhållning med regler som alla måste respektera, även organisatörer från utlandet vid idrottsevenemang”, skriver FECED i ett uttalande och konstaterar att Uefa snarare borde se det som sin uppgift att föregå med gott exempel istället för att ”uppmuntra till social dumpning”.