Finansminister Magdalena Andersson (S) var i dag på plats i Sundbyberg – och senare på eftermiddagen på Norra Bantorget i Stockholm för att 1 maj-tala. På morgonen fick hon ett medskick från LO:s ordförande Karl-Petter Thorvaldsson i framtida diskussioner med samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna

I ett pressmeddelande förklarar han att  LO vill se ett samarbete med Centern och Liberalerna om en så kallad ”välfärdspakt” för att ”komma tillrätta med det svenska välfärdsunderskottet”. Enligt den analys som LO gjort behöver 108 miljarder kronor  investeras under åren 2020 och 2022 för att förbättra kvaliteten i välfärden.
– Jag uppmanar den socialdemokratiskt ledda regeringen att bjuda in Centern och Liberalerna till förhandlingar om en välfärdspakt för att stärka välfärden de kommande åren, förklarar Karl-Petter Thorwaldsson.

Han gav samtidigt en känga till de två borgerliga partierna:

– Vill Annie Lööf hota med en regeringskris för att fortsätta att sänka skatterna för de rikaste, då får hon göra det. Den fajten måste Socialdemokraterna ta.

De 108 miljarderna är avgörande, menar Karl-Petter Thorwaldsson.

– Det är mycket pengar. Men det är mindre än en tredjedel av vad alliansregeringens jobbskatteavdrag kostar årligen. Så i stället för att fråga om vi har råd att satsa på välfärden bör vi fråga: Har vi råd att låta bli?