– Det blir mer att demonstrera mot.

I väntan på att första maj-tåget ska avgå från torget i Enköping sammanfattar Anders Åman sin känsla för vad som hänt efter valet. Han säger att han är ”helt emot” den utredning som nyligen tillsattes på arbetsrättens område och som bland annat ska leda till förslag om utökade undantag från turordningsreglerna.

Anders Åman gick med i första maj-tåget i Enköping.

Han är sjukpensionär och med i styrelsen för Byggnads sektion i Enköping, men uttrycker bara sina egna åsikter, säger han.

– Samtidigt ska vi veta att vi hade haft det mycket sämre om vi inte gått med på det. I en kompromiss måste alla få en bit av kakan, säger Anders Åman om följderna av Januariöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Regnet har precis avtagit när det är dags för första maj-tåget i ”Sveriges närmaste stad”. Orkestern är på plats, likaså de röda fanorna och så skyltar med budskapen ”Glöm ej oss pensionärer” och Kommunalskylten med ”För kvinnors rättigheter”. En EU-flagga påminner om det stundande valet till Europaparlamentet. Kommunals ordförande Tobias Baudin går långt fram i tåget och ska snart tala om välfärd – och sin ilska över arbetsrättsutredningen – i den prunkande Skolparken.

På andra håll är frågan ännu mer närvarande, som i Östersund. Där har LO-förbunden i 6F (Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna och Seko) tryckt upp orange västar med texten ”Rör inte vår arbetsrätt”, rapporterar Aftonbladet.

Åsa Andersson, fackligt förtroendevald i Kommunal i Enköping.

Åsa Andersson är anställd som stödassistent i Enköpings kommun men sedan många år facklig förtroendevald på heltid för Kommunal. Hon är facklig-politiskt ansvarig och sitter i styrelsen för sektionen i Enköping.

– I mitt fackliga hjärta är det jättetufft, säger hon om det som hänt kring arbetsrätten på sistone.
Hon sammanfattar situationen som ”pest eller kolera” – fackliga eftergifter eller en högerregering.
Samtidigt säger hon att hon och andra kommunalare fortsätter driva sin kamp om schyssta villkor på arbetsplatserna. Och att tiden efter valet kanske varit något av ett uppvaknande för många:

– Jag tror att många tagit det vi har för givet men nu är vi faktiskt där, att arbetsrätten riskerar att försämras eller slås sönder. Det är nog en knäpp på näsan för många.

Målaren Tina Löfgren i väntan på att första maj-tåget ska avgå från torget i Enköping.

Målaren Tina Löfgren bor och jobbar i Enköping och sitter i styrelsen för Målarförbundets sektion Målarettan i Uppsala. Det här är bara hennes egna åsikter, poängterar hon, och säger:

– Landet försöker väl hålla sig flytande och regeringen försöker ta ansvar för politiken.
– Det här med arbetsrätten känns lite framhastat. Jag tycker inte det har varit några problem med turordningsreglerna.

Är det här jobbigt för dig som facklig?
– Jobbigt och jobbigt. Det är en realitet. Det är så det är och då får man försöka jobba utifrån det. Jobba framåt, inte bakåt.

Markku Taskinen, pensionär, kunde inte gå med i tåget men följde förberedelserna från en bänk.

Markku Taskinen skulle ha gått i första maj-tåget om han hade kunnat, men han har för ont i knäna. Han sitter på en bänk på torget. Han är pensionär och tycker han får ut alldeles för lite efter skatt.

– Jag jobbade i fyra år extra för att få ut lite mer, säger han.

Lägre skatt för pensionärer är hans hjärtefråga. Och att ”de som gömmer pengar utomlands” ska åka fast. Om valet och tiden efter säger han med ett skratt:

– Ja, det var spännande. Jag har röstat på S i hela mitt liv och jag tänker inte välja om.

Det viktiga är att inte SD får mer makt, tycker han. Han pratar om invandring, att alla är lika mycket värda. Han vet själv hur det är att komma som ny till Sverige.

– Jag är finländare och kom hit 69. Vi fick såna skitjobb och vi var med och byggde landet.

Han sitter kvar på torget i Enköping medan tåget slingrar sig fram genom villakvarteren och når Skolparken.

Uppe på scenen pratar  Tobias Baudin om dåliga villkor för anställda i välfärden och om den allians som Kommunal i dag slöt med PRO för att komma till rätta med problemen i äldreomsorgen. Så kommer han fram till ”de sura godisarna” i sitt tal. Lite så smakar det politiska läget nu, tycker han, och de godisbitarna vill Tobias Baudin egentligen inte ha. Han säger att han har respekt för de svåra avvägningarna som statsminister Stefan Löfven och regeringen tvingats göra.

Men samtidigt:

– Mitt i allt detta presenteras en utredning som ska göra det billigare för arbetsgivare att säga upp anställda med avsevärt fler undantag i turordningsreglerna. Eller kort sagt: mer makt åt arbetsgivare och mindre trygghet åt dig som är anställd. Blir detta verklighet förs anställdas rättigheter 50 år bakåt i tiden. Det skulle rubba maktbalansen på arbetsmarknaden utan att lösa ett enda problem. Inte ens arbetsgivarna tycker att det handlar om att det är svårt att säga upp personal. Problemet är att det är svårt att hitta folk.

För att få bort de sura godisarna ur godispåsen måste Socialdemokraternas politik stärkas och utvecklas, anser Tobias Baudin.

– Vi måste ha politiskt självförtroende för att förtjäna det politiska förtroendet. Vi i den facklig-politiska samverkan måste berätta vad vi vill och vad vi tror på, säger han och möts av applåder från träbänkarna framför scenen i Enköping.

När LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson första maj-talar i Kalmar senare på eftermiddagen återkommer den fackliga kritiken mot den utredning som ska lämna förslag på utökade undantag från turordningsreglerna. Han påpekar att han inte möter arbetsgivare som tycker att dagens modell är ett problem, en modell där det ofta är fack och arbetsgivare som gör upp om turordningen vid arbetsbrist.

– Det blir ingen försämring av lagen om anställningsskydd. Punkt slut.

”Direkta beställningsverk från höger”, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt i sitt tal från Göteborg någon timme senare. Han syftar på flera av de förslag som lyfts efter Januariöverenskommelsen, och här nämner han även utredningen om arbetsrätten. Han upprepar sitt hot om att rikta en missförtroendeförklaring mot S/MP-regeringen:

– En sak är klar: Vänsterpartiet kommer inte att acceptera de förslagen om de läggs på riksdagens bord. Ni får välja, dra tillbaka förslagen eller gå till nyval.