I början av mars avslöjade Kommunalarbetaren och Arbetet omfattande fusk och utnyttjande av personal hos hemtjänstföretaget Enklare Vardag. Uppgifterna kom från ett flertal källor och skriftlig dokumentation.

Efter granskningen har både Upplands Väsby och Järfälla hävt avtalet med företaget och väljer alltså också Stockholms stad att säga upp sitt avtal, enligt ett pressmeddelande från äldreförvaltningen.

Välfärdsbranschens skuggsida

Avslöjande: Slavliknande villkor på stort hemtjänstföretag

Nyheter

– Som äldreborgarråd välkomnar jag uppsägningen. Jag ser gärna en mångfald av aktörer i Stockholms stad, men vi tummar inte på kvalitet eller avtalsvillkor, säger Erik Slottner (KD) i pressmeddelandet.

Enligt äldreborgarrådet kommer uppsägningen med anledning av en förnyad granskning efter Arbetets och Kommunalarbetarens publiceringar.

– När den mediala granskningen blev offentlig var jag tydlig med att företag som verkar i Stockholms stad ska följa gällande regler och avtal, men jag framhöll också att det måste finnas saklig grund för en eventuell uppsägning. Därför uppmanade jag äldreförvaltningen att påbörja en granskning av företaget, säger Erik Slottner (KD).

Beslutet innebär att företaget ska ha avvecklat sin verksamhet i Stockholms stad inom sex månader. Brukarna kommer istället att tas om hand av andra utförare.