Hösten 2013. Fredrik Reinfeldt har fortfarande ett år kvar på sin statsministerperiod och Sverige har precis misslyckats med att ta sig till fotbolls-VM efter kvalförlust mot Portugal.

Samtidigt faller en byggnadsarbetare i södra Sverige handlöst från ett tak, tre meter rakt ner mot marken.

Han minns inte själv vad han gjorde på taket eller varför han föll genom schaktet.

Men resultatet blir livshotande skador på inre organ och 15 brutna revben.

Olyckan fick polisen att starta en förundersökning för att ta reda på om företaget kunde hållas ansvarigt. I början av april i år föll domen – fem och ett halvt år senare.

– Det tar ibland väldigt lång tid för polisen att hålla förhör och göra färdigt förundersökningar, säger chefsåklagare Stefan Edwardson som hade hand om fallet.

Men även när förundersökningen var klar dröjde avgörandet länge. Stefan Edwardson lämnade in sin stämningsansökan mot företaget i juni förra året.

– Sedan har tingsrätten legat på det. Bland annat för att advokaten inte kunde hitta någon tid.

Stefan Edwardson argumenterade i tingsrätten för att företaget skulle betala 400 000 kronor i företagsbot efter att ha brutit mot arbetsmiljölagen, i och med att arbetsgivaren inte sett till att det funnits skyddsräcke vid hålet där byggnadsarbetaren föll ner.

Beloppet borde varit högre men blev nedsatt med 100 000 kronor eftersom handläggningstiden varit så lång.

Men tingsrätten friade företaget helt. Bland annat för att det, enligt domen, inte går att reda ut vad som hänt.

Den drabbade minns ingenting, och det saknas bilder från olycksplatsen tagna i samband med olyckan.

Stefan Edwardson tänker inte överklaga eftersom bevisläget är så dåligt.

– Man kan säga att det hade varit mycket klarare om man haft foton på hur exakt det såg ut där han ramlade igenom. Då hade jag förmodligen överklagat domen. Men då kanske det inte heller hade blivit ett frikännande.

Att förundersökningen har brister håller också polisen med om. I alla fall den senaste polisen som hade hand om den, Therese Murén.

Hon instämmer i att bilder på olycksplatsen från olycksdagen hade hjälpt.

De första bilderna från platsen är från Arbetsmiljöverkets besök några dagar efter olyckan då företaget redan genomfört åtgärder.

– A och O i sådana här anmälningar är att det görs en bra förstahandsåtgärd, säger Therese Murén som dock menar att rutinerna är bättre i dag för vad polisen ska dokumentera vid arbetsplatsolyckor.

Enligt henne finns det flera skäl till att olyckan fallit mellan stolarna. Den första polisen som hade hand om fallet blev sjuk, och den första åklagaren gick i pension. Hon själv tog över ärendet 2016.

– Sedan har vi också haft lite andra större fall där folk avlidit som har gått före. Men när jag väl tog tag i det här så har jag och min kollega försökt skynda på det här från alla håll och kanter. För i och med att det tagit så lång tid så har ju mycket fallit i glömska för de som varit utsatta, säger Therese Murén.