Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Det blev storslam för Arbetet under Fackförbundspressens dag under torsdagskvällen med hela tre priser.

Arbetets krönikör Stina Stoor vann pris för Årets bästa kommenterande text för krönikan ”Jag tvingas välja bort lillasyster” som är en känslosam text om syskon som hamnar i skuggan och om de svåra situationer det innebär för hela familjen.

– Fantastiskt roligt, Stina är inte här eftersom hon inte fick barnvakt, men är jätteglad för nomineringen, säger Sandra Lund som är redaktör för Arbetets krönikörer.

Sandra Lund och Erik Larsson tar emot pris för Stina Stoor och Ivar Andersen.

– Även om just den texten skrev sig själv lättare än många av de andra som vi strök och hade oss med, skriver Stina Stoor i ett sms.

Arbetet Globals reporter Ivar Andersen vann pris för Bästa berättande text för reportaget om hur livsfarlig arbetsmiljö blivit en turistattraktion på Java.

– Om det här reportaget blivit bra beror det helt på att gruvarbetarna Rori och Beni så generöst släppte in oss i våra liv, hälsar Ivar Andersen, som inte kunde närvara på grund av resa.

Ivar Andersen och fotografen Carlo Falk skildrar i reportaget hur en ny väg har bidragit till att besökare börjat strömma till platsen, bland annat för att knäppa selfies framför gruvarbetare som saknar skyddsutrustning

Arbetet vann även pris för bästa omslag för sin etta för temanumret ”Mens på jobbet”.

Moa Romanova hade gjort illustrationen som prydde Arbetets etta, både i print och på webben.

– Fantastiskt kul! Jag ser det som ett kvitto på att vår journalistik är viktig och angelägen, säger Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson.

Arbetet var även nominerade i kategorierna för Bästa digitala satsning för fokuseringen på dataresearch och programmering som har lett fram till flera olika avslöjanden och nya presentationsformer på nätet samt Bästa avslöjande tillsammans med Sekotidningen för granskningen av Arbetsförmedlingens leverantörer.

Stina Stoor och Ivar Andersen var inte närvarande under prisutdelningen, men priserna togs emot av medarbetare på Arbetet.