MAPUTO På flera platser i Moçambique saknas nödhjälp efter den tropiska stormen Idais framfart. Det rapporteras att många av de 17 000 drabbade i staden Dondo saknar tillräckligt med mat.

Från staden Dondo, 30 kilometer från Beira i Moçambique, kommer rapporter om att det saknas tillgång till mat och sjukvård. Det nationella institutet för katastrofhantering och internationella hjälporganisationer arbetar med stödinsatser i området.

Manuel Chaparica som är borgmästare i Dondo säger att de insatser som gjorts hittills är långt ifrån tillräckliga.

‒ Just nu riktas stödet till människor som befinner sig på tillfälliga mottagningscenter, som skolor och andra byggnader där människors är inkvarterade, men det finns många som är kvar i sina bostäder och som inte har någonting att äta.

Linda Flood: Tidningsrubriker mättar magar

Global

Över 6 000 personer bor tillfälligt på skolor runt om i staden, men planen är att de snart ska förflyttas för att skolorna ska kunna fortsätta med sin undervisning.

Cyklonen Idai slog till mot Beira i Moçambique den 14 och 15 mars och uppges ha förstört 90 procent av staden.

Den tropiska stormen, med kraftiga regn och vindar på uppemot 180 till 200 kilometer i timmen, har orsakat förödelse i centrala Moçambique och även i Malawi och Zimbabwe.

Den har orsakat enorma översvämningar, de lokala myndigheterna uppger att ett område på 3 000 kvadratkilometer förstörts. Uppemot 500 personer har rapporterats döda och över 1 500 personer har uppgetts vara skadade.

Amerikansk militär lastar av livsmedel till nödställda i Mocambique.

Över 168 000 familjer (omkring 600 000 människor) i Moçambique är i behov av hjälp efter skadorna orsakade av cyklonen. Fler än 100 000 familjer från staden Beira uppges ha förlorat sina hem och ägodelar.

‒ Det finns inga exakta siffror. Uppgifterna kan ändras när nya drabbade upptäcks, säger Celso Correia, minister med ansvar för att samordna hjälpinsatserna i Beira.

Här är världens minst bevakade kriser

Global

Omkring 15 000 personer är rapporterade saknade och de flesta kommer från Dombe, Buzi och Nhamatanda. Men siffrorna kan stiga.

Buzi som ligger 200 kilometer från Beira drabbades hårt av cyklonen och hundratals människor fick klamra sig fast i träd och i hustak i mellan tre till fem dagar i väntan på att få hjälp. Det befaras att många har svepts bort när floderna Buzi och Pungue svämmat över.

Enligt det nationella institutet för katastrofhantering har över 3 000 klassrum förstörts, vilket påverkat 90 000 elever. Dessutom har 45 vårdcentraler förstörts i provinserna Sofala, Manica och Zambezia.

Samtidigt har nationella och internationella organisationer samlats i Beira för att bidra med hjälpinsatser. Över 100 sök- och räddningsexperter har skickats ut för att hjälpa människor i Buzi och Nhamatanda och med hjälp av båtar, helikoptrar, flygplan och lastbilar.

Fortfarande påträffas överlevande, men nyligen meddelade styrande i Maputo att räddningsinsatserna kommer att avslutas när flodvattnet i Buzi och Pungue drar sig tillbaka.

Överlevande i ett tältläger har knapp tillgång till vatten och mat.

Många grupper i Moçambique har samlat in pengar för de drabbade i Beira.

‒ Det är första gången jag har sett en så stark folkrörelse av solidaritet bland moçambikier, sa den tidigare presidenten Joaquim Chissano på måndagen den 25 mars efter att han besökt drabbade områden i provinsen Sofala i centrala Moçambique.

Världen har också agerat för att hjälpa de drabbade. Flera internationella hjälporganisationer har bidragit med mat, pengar och annat stöd för att hjälpa till med återuppbyggnaden av staden Beira.

FN planerar att samla in 282 miljoner dollar, cirka 285 miljoner kronor, för att stödja de drabbade i Moçambique.

Amos Fernando/IPS