Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Provinsen Hebei överväger att förlänga helgen med ledigt också på fredag eftermiddag. Planen är att då får folk mer tid att shoppa och ekonomin ökar farten igen, även om det är oklart hur många av provinsens 75 miljoner invånare som kommer att omfattas av reglerna.

Hebeiprovinsen är ett centrum för Kinas smutsiga kol- och stålindustri. Men åratal av överproduktion har skapat skuldberg och förstört miljön.

Kommunistpartiet vill hellre att konsumtion ska vara draglok i ekonomin. Flera andra lokalmyndigheter i Kina har liknande planer.

Kineserna är kända för flit och långa arbetsdagar. För migrantarbetare från landsbygden som arbetar i exportindustrin har det länge varit standard att jobba på helger och 16-timmars arbetsdagar förekommer.

Enligt den kinesiska arbetslagen ska arbetstiden inte överskrida 44 timmar per vecka, men lag och verklighet skiljer sig åt.

Tyskar och amerikaner har i snitt ledigt nästan dubbelt så mycket tid som kineser – fem timmar per dag jämfört med 2,27 timmar fritid för en medelkines, enligt en rapport av Kinas akademi för samhällsvetenskap.

Inte nog med det, kinesernas lediga tid verkar också krympa: År 2015 hade kineserna i snitt 2,55 timmar ledigt om dagen.

Forskarna föreslår att Kina inför fyradagars arbetsvecka på 36-timmars arbetstid år 2030. Knäckfrågan är alltså vad folk gör med mer fritid?

Carl Schlyter i Sverige tror att folk skulle lägga mer tid på att utveckla sig själva socialt och kulturellt om de la mindre tid på jobbet. Hans parti menar att Sverige borde lagstifta för att sänka normalarbetstiden. Då skulle folk konsumera mindre, rädda klimatet och samtidigt bli lyckligare, tror han.

Men det kinesiska kommunistpartiets analys är att folk snarare skulle lägga ännu mer krut på konsumtion och statusprylar. För ärligt talat – den främsta orsaken till att folk inte hinner gå i affären eller köpa på nätet är att de måste jobba.

Då återstår problemet att konsumtionen är en katastrof för klimatet. Alla verkar dock ense om att det vore trevligt med lediga fredagar.