170 av landets väktare har kopplingar till högerextremism, skriver Expressen och Dagens Arbete i en gemensam kartläggning.

Kartläggningen visar också att den livvakt som säkerhetsföretaget Avarn Security hade avdelat för att täcka den personliga säkerheten för Helle Klein, chefredaktör på industrifackens tidning Dagens Arbete, själv spred hatiska inlägg på sociala medier.

Bland inläggen står att Sverige är ”infekterat och infiltrerat”, att det kan bli ”krig” och att ”LO är en skam för sverige, iaf deras ledning.. ynkliga människor”.

Det här är naturligtvis ytterst allvarligt.

Alla vi som arbetar med facklig opinionsjournalistik har fått erfara en kraftigt ökad hot- och hatbild under senare år.

Allt har förändrats sedan nazismen åter växt sig starkare, sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen och sedan nationalkonservatismen tagit över stora delar av sociala medier, en del med uppenbart stöd av främst ryska trollfabriker, andra med benäget bistånd från våra egna högerpolitiker.

Samtidigt uppvisar polisen ett magert resultat i sitt rättsvårdande arbete. Av knappt 800 anmälningar om hatbrott 2017 ledde endast 18 procent till åtal, enligt en studie vid Linköpings universitet.

Därmed återstår väktare från privata säkerhetsbolag. Som nu alltså själva beslås med att sprida hat mot facket.

Naturligtvis bör polisväsendet tilldelas resurser, kunnande och motivation nog för att stå för det grundläggande rättsliga försvaret av vår demokrati.

Om privata vaktbolag fortsatt ska stå för den säkerhet säkerhetspolisen och polisen inte mäktar med eller frånsäger sig ansvaret för, så krävs en omedelbar förändring.

Det gäller alla medborgares trygghet på gator och torg. Övervåldet måste bort.

För man fäller inte en höggravid kvinna som reser med sin dotter och trycker ned henne mot en bänk i tunnelbanan för att hon har svårt att få fram sin biljett tillräckligt snabbt, är obstinat, ropar för högt eller hur man nu vill förklara det som hände i en av de många videor som cirkulerat i media.

Man gör det bara inte. Den som gör det klarar inte situationen och ska inte vara väktare.

Ska säkerhetsbolag fortsatt få förtroende så förläng väktarnas utbildning.

Gör noggrannare personkontroller. Inför obligatoriska kurser i demokrati och yttrandefrihet och höj lönerna så urvalet bland de sökande breddas.

Säkerhetsbolagens uppgift är att öka medborgarnas trygghet, inte minska den.

Och facklig, liksom annan åsiktsjournalistik, ska kunna fortsätta existera i säkerhet, i annat fall är demokratin fruktansvärt illa ute.