Ett arbetsliv som sliter på kroppen, samtidigt som företag kan tjäna stora pengar på att dra ner på arbetsmiljön.

Det vittnade snickaren och skyddsombudet Karl Paine om när LO tidigare i veckan ordnade en hearing om dödsolyckor.

– Fackförbunden behöver tillgång till arbetsplatser även där vi inte har medlemmar, sa han när han fick frågan om vilka åtgärder som krävs.

Han syftade på regionala skyddsombuds rätt att gå in även på dessa arbetsplatser. I dag krävs att medlemmar i fackförbundet finns på arbetsplatser som dessa skyddsombud besöker.

Karl Paine säger till Arbetet att arbetsmiljön är lika viktig där medlemmar saknas, samt att det skapar en osund konkurrens om inte alla granskas.

Frågan är inte ny. Redan för två år sedan lade en statlig utredare fram ett sådant här förslag.

Regionala skyddsombudens roll omtvistad

Arbetsmiljö

Utredaren föreslog i mars 2017 att skyddsombuden skulle få rätt att även besöka arbetsplatser utan medlemmar. Kravet skulle vara att arbetsgivaren är eller brukar vara bunden av kollektivavtal.

Enligt förslaget skulle detta gälla från årsskiftet 2017/2018.

Men ännu finns inget skarpt lagförslag.

Samtidigt uttryckte sig arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S), på LO:s seminarium, i positiva ordalag om en sådan förändring.

– Det finns ett färdigt förslag om att regionala skyddsombud ska få tillträde på arbetsplatser där det finns kollektivavtal även om man inte har medlemmar, konstaterade hon och menade att detta är ett intressant förslag.

Många deltagare på seminariet om dödsolyckor. Från vänster: Karl-Peter Thorwaldsson, LO, Johan Lindholm, Byggnads, Catharina Elmsäter-Svärd, Sveriges byggindustrier, Karl Paine, Byggnads, Elisabeth Antfolk och Lenita Granlund, Kommunal.

Hon träffade nyligen fack och arbetsgivare för att diskutera dödsolyckor.

Byggnads hade med sig sex krav till mötet, varav just utökad tillträdesrätt för skyddsombud var ett.

Ylva Johanssons pressekreterare Sofia Brändström säger till Arbetet att detta är ett av flera förslag på åtgärder mot olyckstalen som man ska titta vidare på. Men det finns inget exakt besked.

– Beskedet just nu är att man ser positivt på det här, men den borgerliga majoriteten i riksdagen kommer vara avgörande, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm om signalerna från regeringen.

”Ökad inspektionsrätt öppnar dörrar”

Arbetsmiljö

Han betonar att han inte tänker ge sig förrän regeln är ändrad. Men han är heller inte nöjd med utredningens förslag från 2017, eller den beskrivning som Ylva Johansson ger ovan.

Byggnads vill i stället se en ändring som går längre och ger skyddsombuden tillträde också när kollektivavtal saknas.

Även LO argumenterade, i sitt remissvar till utredningen 2017, för en större förändring än vad som föreslogs.

Från arbetsgivarhåll kritiserades däremot utredningens idé om att utvidga skyddsombudens mandat.

Svenskt Näringsliv föreslog i stället en ny stödfunktion för arbetsmiljöarbete, frikopplad från facket.