SPANING. Jag har det på kylskåpet – tidningsurklippet från i höstas som förhoppningvis har sabbat tacomys för fler än mig.

En vanlig tacomiddag för fyra personer genererar i genomsnitt 75 gram plast.

Om halva Sveriges befolkning äter tacos blir det enligt Världsnaturfonden närmare 100 ton plast som måste tas hand om varje fredag!

Nu har klimatshejmandet nått ännu en av våra nationalrätter – semlan. Fettskammande är ett minne blott – det är inte grädden utan mandeln som du ska sätta i halsen.

Om vi nu ska lita på Icakuriren krävs det 68 liter vatten till att producera mandeln till mandelmassan som gömmer sig i varje fastlagsbulle.

Efter en enkel överslagsräkning informerar jag en gammal kamrat att han sedan nyår har bidragit till att 22 standardbadkar vatten har gått till spillo på grund av sin glupskhet.

Mycket av det som är ätbart är skamligt.

Köttet som fastnar mellan dina tänder, palmoljan dina barn får i sig genom sitt lördagsgodis, och – vilket uppmärksammas i det senaste numret av Filter – laxen på din sushi. Inte ens din kattunge kommer undan (min katt äter naturligtvis inga rödlistade havsdjur).

Det är något i skammen som gnager. Många av oss har ägnat år i terapi för att lära oss att inte skämmas när vi tar plats, eventuellt är dåliga vänner/partner/medsyskon/familjemedlemmar.

Nu har klimatshejmandet nått ännu en av våra nationalrätter – semlan. Fettskammande är ett minne blott – det är inte grädden utan mandeln som du ska sätta i halsen

Nana Eshelman Håkansson

Inte skämmas för våra kroppar, våra korta kjolar eller kroppsliga begär.

Lära oss att det är okej att dödssynda.

Freud menade att skammen kan träda in i våra så liv så tidigt som i ettårsåldern.

Om det stämmer – hur sunt är det? Samtidigt är också skammen något som reglerar ett socialt beteende och kan bidra till en positiv samhällsutveckling.

Just när det kommer till klimatet är det kanske just skam som behövs.

Eller låt oss i stället använda oss av ordet medvetenhet. Klimatkatastrofen är ett reellt hot mot jordens överlevnad. Vi varken kan eller ska blunda inför det.

Det är okej att frossa i semlor, och säsongen är långt ifrån slut än.

Men kom ihåg – då blir det heller inget duschande fram till midsommar.

Jag skämtar inte.