Eleverna och deras lärare var på väg från Skene i Västergötland för att åka skidor i Klövsjö i södra Jämtland när bussen av oklar anledning körde av vägen tidigt på morgonen.

Busschauffören misstänks inte ha brutit mot reglerna om kör- och vilotid.

Olyckan berodde dock inte heller på något tekniskt fel, enligt åklagaren, som i fjol åtalade chauffören för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

– Jag åtalar chauffören för att vi har kommit fram till att olyckan inte berodde på bussen och heller inte på vägen. Utan det handlar om en oaktsamhet från förarens sida, sade åklagare Mikael Bäckström till TT i samband med åtalet.

Chauffören har dock nekat till misstankarna och förnekat att han skulle ha varit trött.

I stället har han hänvisat till de dåliga vägförhållandena.

– Han menar att bussen blivit påverkad av någonting som gjort att den hamnat i diket, inte av hans vållande, sade hans advokat Ulrik Smedberg till SVT Nyheter Väst inför rättegången.

Kopplingen till Skene har gjort att rättegången flyttats från Östersund till Borås.

Rättegången, som enligt plan ska pågå i sju dagar, avslutas den 27 mars.

Jens Bornemann/TT

Bussolyckan i Sveg

• Olyckan inträffade vid sjutiden på morgonen den 2 april 2017, strax söder om Sveg i Härjedalen.

• 58 passagerare — lärare och elever från Ängskolan i Skene — fanns ombord. Tre personer omkom och fem skadades allvarligt.

• Att olyckan blev så allvarlig har flera orsaker, enligt Statens haverikommission. Bland annat var fler än två tredjedelar av passagerarna obältade när bussen välte. En annan faktor är att hastighetsgränsen "får betraktas som hög i förhållande till vägens trafiksäkerhetsstandard".