Vänner och familj sörjer de avlidna efter dammraset som tog 186 liv och 122 personer saknas fortfarande.

Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

I slutet av januari skedde det förödande dammraset vid en en av Vales järnmalmsgruvor i delstaten Minas Gerais. 186 människor dog och 122 saknas fortfarande.

Nu har koncernchefen Fabio Schvartsman och ytterligare en handfull chefer meddelat att de kliver åt sidan, men endast tillfälligt.

Beskedet kommer efter att dokument läckt ut som visar att företaget kände till att dammen låg i riskzonen för att kollapsa, rapporterar bland andra BBC.

Brasilien: Tusentals dammar i riskzonen

Global

Den brasilianska gruvmyndigheten har dragit igång en utredning rörande en möjlig mörkning av säkerhetsrutinerna och enligt Bloomberg News kan Vale riskera böter på motsvarande 20 procent av bruttointäkterna för 2018, drygt 65 miljarder kronor.

Dammkatastrofen i januari var den andra dödliga Vale-relaterade olyckan i Minas Gerais på fyra år. 2015 dog 19 personer i en gruva i närheten av staden Mariana, vilket blev Brasiliens värsta miljökatastrof genom tiderna.

När Fabio Schvartsman klev in som vd 2017 gjorde han det med slagorden ”Mariana, aldrig igen”.

Till Vales styrelse skriver Fabio Schvartsman att han ansöker om att få kliva av tillfälligt, med övertygelsen att han har agerat rätt och gjort sin plikt.

Han ersätts tillsvidare av divisionschefen Eduardo Bartolomeo.