Företrädare för Sverigedemokraterna och medlem i Transport. Inte okej enligt fackförbundet som nu utesluter lastbilschauffören Mats Fredlund som precis valts in i kommunfullmäktige i Kiruna för SD. Det rapporterar tidningen Transportarbetaren.

– Sverigedemokraterna har en huvudinriktning som går tvärs emot vår grundinställning om alla människors lika värde, säger Lars Mikaelsson, förbundssekreterare i Transport, om beslutet att formellt utesluta medlemmen.

Själv vill Mats Fredlund, enligt tidningen, inte acceptera uteslutningen och har anlitat en jurist för att överklaga fallet till Transports förbundsråd.

– Jag tycker att politik och det fackliga inte har något samband, säger han till Transportarbetaren.

Enligt Transportarbetaren står det i stadgarna att medlemmar utesluts om de ”bedriver eller stödjer sådan verksamhet som är oförenlig med organisationens ändamål eller på annat sätt uppträder illojalt”. SD-företrädare blir däremot inte uteslutna ur Transports a-kassa.