PODDTIPS. Förlagschefen Kristoffer Lind och Lasse Winkler, tidigare chefredaktör för tidningen Svensk Bokhandel, driver tillsammans podcasten Förlagspodden.

Det är det mest initierade samtalet om litteratur som görs i Sverige i dag. Med lika delar skvaller om vad som händer på förlagen, trendspaningar, en ständig bevakning av digitaliseringen och en säker blick på utlandet blir det aldrig tråkigt.

Kristoffer Linds krassa syn på den faktiska ekonomin i bokbranschen nyanseras av Winklers aningen mer idealistiska syn där litteraturen står i fokus.

Det ger en bra dynamik i de öppenhjärtiga samtalen där Lind är förvånansvärt ärlig, inte bara med hur det går på hans eget förlag utan också i sin syn på vad som händer på andra.

Det är uppfriskande att höra i en försiktig tid full av ömma tår som är lätta att trampa på.

De bakomliggande anledningarna till de ömma tårna är också varför podden behövs.

Bokbranschen genomgår stora omvälvande förändringar som pågått i snart två decennier. Få förlag mår toppen. Flera mår till och med uselt.

Agenter drar i bästsäljarna på de mindre förlagen och vill styra dem mot att skriva för en världspublik.

Det finns fortfarande en hel del magi kvar i hantverket att bygga författarskap och kärleken till litteraturen

Johannes Klenell

Författarskapen som säljer rör på sig till de stora drakarna.

Ljudböcker och streaming tar stora marknadsandelar från den tryckta boken samtidigt som lyssnarplattformarna allt mer går mot monopol. Det skakiga läget skapar såklart en känslighet.

Jag minns hur vi, under min egen tid som förläggare, brukade skoja om att Lasse Winkler alltid dök upp på mässor med ett stort leende på läpparna och ännu en bokbranschdödare från Amazon han ville visa upp.

Men det är kanske just en krass okänslighet som behövs för att en konservativ bransch ska röra sig framåt kommersiellt utan att själva litteraturen tar skada.

Därför är det befriande att höra Kristoffer Linds och Lasse Winklers analyser.

Det hela kryddas med så initierat skvaller och nördiga anekdoter att förlagen återfår en del av den glamour de förtjänar.

Det finns fortfarande en hel del magi kvar i hantverket att bygga författarskap och kärleken till litteraturen.