Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Under torsdagen 14 februari samlas Colombias lärare på landets gator i en gemensam strejk. Lärarfacket Fecode, med cirka 280 000 medlemmar, ska samtidigt lämna in sina klagomål till regeringen i hopp om förbättringar.

Bland annat önskar Fecode bättre hälsovård för alla anställda inom utbildningssektorn. Men lärarna kräver också utökad finansiering av den offentliga utbildningssektorn, från förskola till universitet.

Under hösten 2018 demonstrerade både studenter och lärare ett flertal omgångar. Colombias universitet har sedan 1992 inte fått höjda anslag vilket fick landets studenter att protestera.

En demonstration i oktober samlade över 300 000 studenter, varav 100 000 marscherade i huvudstaden Bogotá.

Under den nationella strejken 14 februari ska lärarfacket också uppmana president Iván Duque att inte blanda sig i Venezuelas pågående ekonomiska- och politiska konflikt. Dessutom uppmanar Fecode till protester mot alla former av våldsdåd som utspelar sig i landet.