Gå till innehållet
Gå till startsidan

Ett bättre arbetsliv kräver modig journalistik

Sök

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

– I och med att det har blivit en ny lag som är tvingande har vi blivit tvungna att göra justeringar i våra avtal när det gäller hur man justerar karensavdragen och sjuklön, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

För den som arbetar åtta timmar per dag, fem dagar i veckan, blir det ingen skillnad. Däremot blir det skillnad för den som arbetar deltid, skift eller på traktamente.

Tidigare kunde den som arbetade oregelbundet, till exempel långa pass några dagar i veckan och därefter kortare, förlora oproportionerligt mycket på att bli sjuk en dag med långt arbetspass.

Det nya systemet innebär att alla kommer att få ett lika stort proportionerligt avdrag på 20 procent av en normalarbetsvecka.

Urban Pettersson säger att Elektrikerförbundet har valt att göra så lite ingrepp i avtalen som möjligt.

– Det finns två skolor. En del kollektivavtal innebär att du får ett helt avdrag för alla dagar du är sjuk och sedan läggs det på en sjuklön. Men vår modell är att du dels får ett karensavdrag och sedan ett sjuklöneavdrag. Ekonomiskt blir det samma sak i slutändan.

Urban Pettersson

Syftet med förändringen är att systemet ska bli rättvisare. Men det finns inte bara vinnare med det nya systemet.

Tidigare kunde den som blev sjuk efter några timmar på jobbet gå hem och endast få de timmar som var kvar på dagen som karensavdrag. Det gäller inte längre.

Den som lämnar arbetet på grund av sjukdom får numer ett karensavdrag för hela dagen.

– Jag ser en poäng i att avdraget blir rättvisare för den som har en annorlunda fördelad arbetstid än åtta timmar per dag. Men jag ser också att det finns en nackdel att man åker på ett fullt avdrag om man går hem efter lunch. Risken är att vi kommer att driva fram sjukskrivningar tidigare. Nu när det inte finns något skäl att chansa att gå till jobbet längre.