Under tisdagen presenterade LO sin valplattform inför EU-valet 2019.

Huvudtemat är att LO vill ”ta tillbaka kontrollen” från Bryssel.

Om det låter bekant så är det en ren översättning på parollen från Brexitanhängarna 2016, när man ville ”take back control” från EU.

Men LO:s kampanj är inte EU-fientlig, tvärtom.

Den är till och med i vissa aspekter rimlig. EU ska nämligen inte tillåtas bestämma över svensk arbetsmarknad. Det ironiska är att en röst på Socialdemokraterna är det som urholkar den.

Svensk arbetsmarknad må ha flera brister.

Ett alldeles för stelbent och oflexibelt system har skapat alldeles för höga trösklar, där framför allt unga och nya svenskar har svårt att komma in i värmen som det innebär att få ett arbete.

Parallellt har dock flera aspekter av den svenska arbetsmarknaden tjänat Sverige väl, där arbetsmarknadens parter gemensamt bestämmer löner och avtal.

I kampanjen LO har lanserat borde de vara emot EU:s sociala pelare. I denna fråga är det Centerpartiet och inte Socialdemokraterna som är deras vänner

Fredrick Federley & Niels Paarup-Petersen

De svenska företagen och de svenska löntagarna tjänar på att lagstiftare i Stockholm inte detaljreglerar deras vardag.

Ännu värre vore det om politiker i Bryssel bestämde lönen för en metallarbetare i Sveg.

Här har LO helt rätt. Vilka är det då som vill ge bort kontrollen till EU?

Bland de svenska partierna är det ironiskt just Socialdemokraterna, LO:s armkrokspartner som är de största påivrarna av EU:s så kallade sociala pelare, det vill säga där EU lägger sin hand över svensk arbetsmarknads- och välfärdspolitik.

Det var till och med Stefan Löfven som samlade alla EU-ledarna i Göteborg i november 2017 för att skriva under avtalet.

I EU-parlamentet är Socialdemokraterna det enda partiet med en ordinarie ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Här har man flera gånger röstat för eller släppt igenom skrivelser som flyttar makten från arbetsmarknadens parter till Bryssel.

I kampanjen LO har lanserat borde de vara emot EU:s sociala pelare.

I denna fråga är det Centerpartiet och inte Socialdemokraterna som är deras vänner.

Till skillnad från Socialdemokraterna har Centerpartiet konsekvent varit emot den sociala pelaren och röstat för att arbetsmarknaden ska bestämmas av de människor och företag som berörs, istället för byråkrater i Bryssel.

Den som vill ha politiker som vill att svensk arbetsmarknad ska bestämmas i Sverige ska rösta på Centerpartiet i EU-valet.