Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Tidningen Handelsnytt har tidigare berättat om protestvågen bland textilarbetare i Bangladesh.

Efter en sammandrabbning mellan poliser och demonstranter den 8 januari omkom en arbetare och ytterligare 50 skadades. Totalt protesterade närmare 50 000 personer under andra veckan i januari.

Anledningen till protesterna är att textilarbetarna är besvikna över den statliga höjningen av minimilönen som gjordes i landet i december. Enligt demonstranterna har inte alla omfattats av höjningen som lett till en ny minimilön på 94 dollar i månaden, cirka 840 kronor.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters om omfattande uppsägningar i kölvattnet av januariprotesterna.

Enligt fackförbundet Bangladesh Garment and Industrial Workers Federation har minst 7 580 arbetare vid 27 fabriker i Bangladesh fått sparken.

Högre lön för Bangladeshs textilarbetare

Global

– Arbetare som ropade slogans eller lämnade fabriker och slöt upp i tågen för att kräva löneförhöjningar, och de som har någon koppling till fackliga organisationer, förlorar nu jobben, säger Kazi Ruhul Amin, ordförande för ett annat fackförbund, Bangladesh Garment Workers Trade Union Center, till Reuters.

Enligt facket är det tillverkarna Crony Group, East West Industrial Park Ltd och Metro Knitting & Dyeing Mills Ltd som sparkar arbetare. De två senare är underleverantörer till H&M.

Tillverkarna menar å sin sida att man inte har gjort eller kommer att göra något olagligt eller orättvist.

– Vi vet att om vi gör det så kommer köparna inte ta lätt på det, säger East West Industrials styrelseordförande Harun Ur Rashid till nyhetsbyrån.

H&M säger till Reuters att företaget är ”djupt oroade över de senaste händelserna i Bangladeshs textilindustri” och poängterar att företaget anser att ”mötesfriheten är en mänsklig rättighet som inte kan förhandlas bort”.

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.