Tomas Jonsson är arbetsförmedlare i Norrtälje och hans skägg har växt sedan i somras.

– Det är mitt missnöjesskägg. Så det kommer få fortsätta växa, säger han.

Under onsdagen nåddes han av beskedet att Arbetsförmedlingen varslar om uppsägning av 4 500 tjänster.

– Det är ganska låg stämning. Alla gör så klart sitt yttersta, man väljer att jobba på Arbetsförmedlingen för att man tycker om arbetsuppgifterna. Men det är ingen som kvittrar i korridorerna.

I dag, torsdag, är han och andra arbetsplatsombud för fackförbundet ST på plats i Stockholm för att prata om kommande lönerevision.

Men den första timmen har det självklara samtalsämnet varit framtiden.

En annan av de som är på plats är Margareta Carlström Nilsson, ordförande för ST-sektionen på Arbetsförmedlingen Stockholm/Gotland och i grunden arbetsförmedlare i Visby.

Arbetsförmedlingen varslar 4 500

Nyheter

– Det var en chock, säger hon om hur varslet togs emot. Budgeten drabbar framför allt våra arbetssökande. Det får arbetsmarknadspolitiska konsekvenser.

Hur kommer det att drabba dem?
– De kan få en tredjedel färre handläggare att vända sig till. Tycker man att det är svårt att få tag på sin handläggare i dag så är det bara förnamnet, säger Thomas Jonsson och tillägger att han i dag kan få hantera runt 40 kontakter på en dag.

Fredrik Andersson, ordförande för ST på Arbetsförmedlingen, säger att facket och arbetsgivaren nu har möten inbokade fram till april för att förhandla om varslet.

– Vi börjar centralt. Vi kommer att förhandla om hur många som behöver sluta och på vilka orter. Sedan går arbetet vidare lokalt.

När ska allt vara klart?
– Arbetsgivaren har en plan att det ska vara klart till maj månad ungefär. Så får vi se om det håller. Det är mycket jobb.

Hur många kommer behöva sluta?
– Jag tror att många kommer sluta självmant. Vi har en hög personalomsättning varje år. Några kanske tar förtida pension. Det blir säkert mindre i antal än vad varslet ligger på. Men det kommer märkas och bli färre kollegor.

De minskade anslagen som blev ett resultat av den klubbade M-KD-budgeten innebär också att nya extratjänster och förlängning av pågående extratjänster stoppas. Margareta Carlström Nilsson och Tomas Jonsson efterfrågar mer långsiktighet i program och anställningsstöd.

– Så att vi, de arbetssökande och arbetsgivarna vet vad vi har att förhålla oss till. Det är lite snabba puckar ibland, anser Margareta Carlström Nilsson.

I den fyrpartiöverenskommelse som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna tog i hand på inför regeringsbildningen står att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden.

Andra aktörer ska ta över själva matchningen och stödet till de arbetssökande.

Hur det kommer att gå är svårt att veta innan det finns mer detaljer, menar Margareta Carlström Nilsson och Tomas Jonsson.

Efter mer än 25 år hos myndigheten är de vana vid kritik från olika håll, poängterar de.

– Jag tycker att det är lite tråkigt när man i debatten säger att AF inte fungerar. Det må så vara. Men om det fanns någon som hade lösningen då hade Nobelstiftelsen varit där och nosat på ekonomiskt nobelpris, säger Tomas Jonsson.

ST-ordföranden på AF: ”Som ett slag i magen”

Nyheter

Margareta Carlström Nilsson tillägger:

– Man pratar om vem som ska utföra, men inte om vad som utförs. Allmänheten, och framför allt våra politiker, har inte helt koll på vilket komplext uppdrag det är. Man pratar om australiensiska modellen, men det tog lång tid för Australien att landa i den modellen och de har helt andra förutsättningar.

Tomas Jonsson poängterar att det är lättare att få privata aktörer att vilja etablera sig i storstadsregionerna.

På mindre orter som Norrtälje är det i stället glest med sådana företag.

– Det blir ingen skillnad bara för att det står ett annat namn på dörren. Det går inte att tjäna pengar på att få ut folk i arbete där.

De tycker att arbetsförmedlarna ibland får bära skulden för något som inte de kan förändra. Den arbetskraftsbrist som finns i Sverige gör att de jobb som finns inte går att matcha mot de arbetssökandes kompetens.

En förklaring är få sökande till utbildningar inom bristyrken, säger Margareta Carlström Nilsson.

– Det kan inte Arbetsförmedlingen stå till svars för, att inte skolpolitiken hänger ihop med arbetsmarknadspolitiken.

Tomas Jonsson tror inte att han kommer börja hos en annan jobbförmedlare om han skulle bli av med jobbet.

– I storstäderna blir det nog en sådan förflyttning. Men jag skulle nog göra något helt annat.