Varierat jobb i det fria för anläggningsarbetare
Att röja snö är det roligaste jobb anläggningsarbetaren Marie Edlund och hennes kollegor kan tänka sig. Följ med henne på en arbetsdag.
Nu kommer det roliga! ropar Marie Edlunds kollega uppifrån grävmaskinen.
Tillsammans har de just grävt en grop där en skylt för cykelbana ska placeras – han med grävskopa, hon med spade, ståendes i gropen för att kontrollera att den elkabel som lyser gult i marken inte grävs av.
Det ser farligt ut när skopan öser grus i gropen, dinglande en knapp meter från Marie Edlunds huvud. Men hon litar helt på kollegan, ”den här killen är säker.”
Och nu börjar alltså den roligaste delen av jobbet: Att stampa till gruset med en så kallad padda.
Marie Edlund rycker i startsladden, motorn brummar igång, och hon för den vibrerande maskinen runt, runt med kraftfulla rörelser.
Marie Edlund arbetar utomhus den här regngråa vinterdagen precis som alla andra dagar, frisk ansiktsfärg är en jobbförmån.
När jag har röjt en väg eller sopat en trottoar får jag glada tillrop, ”å vad fint du gör det”. Fast killarna som just har gjort samma sak inte har fått det minsta cred
Den ingick i och för sig även i hennes tidigare jobb, som pedagog på förskola.
– Men jag trivs bättre här. Stämningen är gladare, alla hjälps åt.
Det tar en stund för Marie Edlund att beskriva allt en anläggningsarbetare gör: Rensa diken, klippa gräs, byta plattor, sätta kantsten vid trottoarer och övergångsställen …
Jobbet påverkas av vilka partier som för tillfället styr i Järfälla kommun: Under några år med S-C-MP-styre har nya cykelbanor inneburit mycket arbete.
– Så här års kollar vi väderprognosen varje dag. Till helgen kan det bli snö – och yes, jag är jour!
Att röja snö är det roligaste jobb Marie Edlund och hennes kollegor kan tänka sig.
Från 15 oktober till 15 april är de redo att rycka in med en timmes varsel. Från klockan två på nätterna sitter de i sina maskiner, med hörlurarna uppkopplade, och pratar med varandra för att hålla sig vakna.
Tröttande? Nej, bara mysigt.
Marie Edlund är den enda kvinnan bland Järfälla kommuns 20 anläggningsarbetare – och har inga problem med det.
– Tvärtom, jag har nytta av det. När jag har röjt en väg eller sopat en trottoar får jag glada tillrop, ”å vad fint du gör det”. Fast killarna som just har gjort samma sak inte har fått det minsta cred.
En arbetsdag med Marie Edlund
6.15 Kommer till jobbet
6.40 Åker på jobb
9.00 Frukosrast
9.30 Jobb igen
12.00 Lunch.
”Vi brukar åka och äta på ett äldreboende där vi har rabatt på maten.”
12.45 Ut och jobba igen
15.30 Börjar avrunda
18.00 Slutjobbat
Om Marie Edlund
Ålder: 55 år.
År i yrket: 5.
Arbetsgivare: Järfälla kommun
Bakgrund: Utbildad barnskötare. Ville byta jobbet på förskola mot någonting nytt och lärde sig köra entreprenadmaskiner i sin makes firma.
Gör om fem år: Har kvar samma jobb. ”Jag trivs jätte-jättemycket.”
Om anläggningsarbetare
Lön: 29 400 kronor i månaden var genomsnittlig grundlön 2017 enligt SCB.
Antal: 17 000, varav fyra procent kvinnor och 96 procent män (SCB, 2016).
Framtidsutsikter: Mycket goda, enligt Arbetsförmedlingen. Många infrastrukturprojekt pågår. De som går gymnasiets bygg- och anläggningsprogram räcker inte till.