Jag sitter i baksätet i en taxi i Bukarest och ser i backspegeln hur chauffören rodnar samtidigt som han harklar sig.

Jag har precis berättat att jag trots mitt mörka hår är från Sverige, vilket får honom att minnas en vecka vid Svarta havet en sommar på sjuttiotalet då svenska charterturister fått upp ögonen för Rumänien.

Svenskarna bodde på hotell bakom murar, där endast västerlänningar var välkomna, men det hindrade dem naturligtvis inte från att vänslas med lokalbefolkningen.

– Kan jag fråga er en sak…
– Visst!
– Har du varit med en rumänsk man någon gång?
– Kanske, varför undrar du?
– Svenskan jag träffade sa att rumänska män är mycket bättre älskare än svenska män, är det sant?

Det är den här konversationen som jag har i åtanke när jag börjar läsa, i amerikanska vänsterkretsar just nu vältummade Why women have better sex under socialism författad av Kristen R. Ghodsee, etnograf och professor i ryska och östeuropeiska studier vid University of Pennsylvania.

Författaren har i flera intervjuer, utan omsvep, erkänt att titeln på hennes bok är ämnad att locka läsare.

Men vad hon egentligen säger är: ekonomisk jämställdhet gör oss gladare.

Men, enligt mina egna empiriska studier – jag har bott i Rumänien i nästan tre år – vill jag bestämt hävda att rumänska män är sämre ligg än svenska män

Nana Eshelman Håkansson

I länder med socialism – och här är hon noggrann med att göra skillnad på statssocialism (östeuropeiska diktaturer) och demokratiskt socialism (där Sverige är ett ständigt exempel) – där staten propsar på att alla oavsett genus ska arbeta.

Där är du som kvinna, trots lönegap, inte ekonomiskt beroende av en man. Tesen: alla blir muntra av jämlikhet och således blir det roligare att knulla när alla är på gott humör!

I en heterorelation är sex inte längre en handelsvara som kvinnan måste leverera i utbyte mot försörjning – det är lusten som styr.

Det är svårt att inte hålla med, men vad boken egentligen handlar om är huruvida socialismen eller kapitalismen är mest jämställd.

Boken kan också ses som en reaktion till Trump-styret i USA.

Kristen R. Ghodsee representerar den växande vänstern – och hon ägnar flera sidor till, i hennes ögon, hoppfulla opinionsundersökningar som visar att den yngre generationen amerikaner är mer vänstervriden än de gamla stofilerna som inte tänker utanför tvåpartisystemet.

Under det senaste året har dessutom böcker som behandlar klass trendat hos bokförlagen. Sarah Smarshs Heartland – a memoir of working hard and being broke in the richest country on earth, Lewis L. Laphams Money and class in America, Alissa Quarts Squeezed, why our families can’t afford America, James Baldwins filmaktuella If Beale street could talk och Anand Giriharadas Winners take all.

Det är alla böcker som handlar om hur neoliberalismen har misslyckats.

The American dream finns inte och inte sällan framställs demokratiskt socialistiska Skandinavien som paradiset, även om författaren återkommande poängterar att det faktiskt är lite svårt att få till sexlivet för de som jobbar och har barn.

Samt att i synnerhet då kvinnor i socialistiska länder, trots att de har ett lönearbete, oftast ansvarar för hushållet.

Ändå radas statistisk upp från undersökningar som visar att östtyska kvinnor på åttiotalet var mer sexuellt tillfredsställda än deras syskon andra sidan muren.

I en heterorelation är sex inte längre en handelsvara som kvinnan måste leverera i utbyte mot försörjning – det är lusten som styr

Nana Eshelman Håkansson

Men, enligt mina egna empiriska studier – jag har bott i Rumänien i nästan tre år – vill jag bestämt hävda att rumänska män är sämre ligg än svenska män.

Men min teori är att det inte beror på att Rumänien fram tills för trettio år sedan styrdes av en kommunistisk totalitär regering, utan det faktum att svenskar har sluppit den ortodoxa kyrkan där kvinnor som menstruerar anses så befläckade att de inte är välkomna under gudstjänster.

Dessutom – och det här handlar inte om politisk ideologi – var abort strängt förbjuden så till den grad att kvinnor tvingades till obligatoriska gynekologiska kontroller (ja, Margret Atwood fick delar av sin inspiration till Handmaid’s tale från just Rumänien).

Jag tror inte att kvinnor har bättre sex under socialism.

Jag tror att vi har bättre sex i Sverige eftersom vi har sexualupplysning och sex- och samlevnadsundervisning (om än, i alla fall på min tid, mycket bristfällig).

Och framför allt att en kyrka till sexpolis har en mycket liten del av de flesta svenskars liv – att jämföra med USA där åttio procent säger sig vara troende.

Men det sa jag inte till taxichauffören i Rumänien som använde högerhanden till att göra korstecken när vi körde förbi en kyrka.