Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Den amerikanska staten har nu varit delvis nedstängd i rekordlånga 28 dagar.

Medan demokrater och republikaner budgetbråkar tvingas drygt 400 000 statligt anställda att arbeta utan lön.

Vittnesmålen om obetalda räkningar och ekonomisk oro är många. Men flygplatsanställda kan åtminstone glädja sig åt omfattande sympatiyttringar – som antagit formen av ost, bröd och tomatsås.

Initiativet kom från grannlandet Kanada. En grupp flygledare i Edmonton ville muntra upp sina amerikanska kolleger i Anchorage, Alaska.

Och det dröjde inte länge innan det moraliska matstödet spred sig.

– Innan vi visste ordet av köpte våra medlemmar pizzor till höger och vänster till kolleger i USA. Som det ser ut nu tror jag att det är 36 flygplatser som fått pizzaleveranser från Kanada, och det antalet ökar varje timme, säger flygledarfackets ordförande Peter Duffey till nyhetsbyrån AP.


Det som började
som en småskalig solidaritetshandling har nu vuxit till en trend av kulinariskt kamratskap.

Från hela USA strömmar rapporter in om hur företag och privatpersoner levererar pizza, pajer och tacos till landets flygplatser.

Fackklubbsordföranden Ron Greber på San Diego International tog nyligen emot 200 frukostburritos och 100 pizzor.

Det värmer inte bara hjärtat och fyller magen, förklarade han för NBC. Efter en månad utan lön gör det gott även för plånboken.

– Jag antar att de förstår vår situation.

Därför stänger USA

USA har enligt TT en statsskuld på 21 881 miljarder dollar. Statsskulden är världens överlägset största i absoluta tal och en av världens största i relation till BNP.

Den amerikanska statsapparaten gör av med betydligt mer pengar än den drar in och ständiga lån krävs för att upprätthålla verksamheten.

Men för att låna mer krävs att presidenten och kongressen är överens. Om samma parti kontrollerar både Vita huset och kongressen är detta sällan något problem. Men om makten är delad – som nu – är det vanligare att förhandlingarna leder till konflikt.

Sedan 1976 har finansieringsglapp lett till nedstängningar i regeringen vid 21 tillfällen, rapporterar New York Times.