– Det är jättebra att vi nu har en regering på plats. Jag har känt en oro över att det tagit så lång tid eftersom Sverige behöver stora reformer och investeringar i välfärden, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

I spekulationerna om nya ministrar till Stefan Löfvens regering är hans namn ett som nämns flitigt.

– Ja, jag har noterat det, men jag är inte intresserad. Jag är oerhört stolt över att vara ordförande för Kommunal och det vill jag fortsätta med.

Så du skulle tacka nej om du fick frågan?
– Jag skulle svara att det är hedrande att få frågan, men nej tack.

Samtidigt är han mycket kritisk till flera delar i det så kallade ”januariavtalet” som tecknats mellan S, MP, C och L. Framför allt när det gäller arbetsrätten.

– Det är inte bra att politikerna går in och talar om vilket resultat man vill ha ut av en förhandling mellan parterna och lagstifta om de inte är nöjda med resultatet. Det hade varit mycket mer rimligt att lämna det helt till parterna att lösa.

Jag kommer inte att sätta mig på läktaren och gnälla. Nu krävs det ett kraftfullt agerande för att det ska bli så bra som möjligt för Kommunals medlemmar

Tobias Baudin

Även han anser att las behöver moderniseras, men inte på de punkter som nämns i överenskommelsen.

– Turordningsreglerna är inte det viktigaste. Vi har i dag många daglönare och människor med otrygga anställningar och det är en mycket viktigare fråga att hantera.

Han är även kritisk till den fördelningspolitik som kommer till uttryck i uppgörelsen.

– Det är en katastrof. Det är en fördelningspolitik som ger mer till de rika och till företagen, medan de vanliga arbetarna får mindre.

Som så många andra fackliga företrädare som är kritiska till delar av överenskommelsen konstaterar han emellertid att alternativet är värre.

– Vi skulle ha en liten högerregering som behöver stöd av Sverigedemokraterna. Då är det betydligt bättre med Löfven som statsminister.

Nu, menar Tobias Baudin, är det dags att spotta i nävarna och ta tag i saker och ting.

– Jag kommer inte att sätta mig på läktaren och gnälla. Nu krävs det ett kraftfullt agerande för att det ska bli så bra som möjligt för Kommunals medlemmar.

En annan facklig tungviktare som nämns i ministerspekulationerna är TCO-ordföranden, Eva Nordmark. TCO:s presstjänst låter dock hälsa att man inte kommenterar rykten.