– Risken för en så kallad car crash-brexit, ett avtalslöst utträde, som får katastrofala ekonomiska konsekvenser har ökat, säger Max Andersson, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Arbetet träffar honom på onsdagen strax efter att EU-parlamentet avslutat sin debatt efter gårdagens omröstning i det brittiska parlamentet.

En stor majoritet sa nej till det avtalsförslag som skulle reglera hur ett utträde ur unionen skulle gå till. Nu kan alltså ett utträde ske utan avtal vilket väntas ställa till stora problem, bland annat för handeln mellan Storbritannien och andra länder.

Nej till May i svidande brexitförlust

Global

– Vi talar om miljoner människor som drabbas, som riskerar att bli arbetslösa. Vi talar om en risk för en ekonomisk kollaps som kan ge ekonomiska smittoeffekter och utlösa en rejäl lågkonjunktur i stora delar av EU, säger Max Andersson.

Hans bedömning är att det brittiska utträdet skjuts upp och att unionen kommer att sockra sitt bud.

Max Andersson.

– Om jag skulle satsa pengar, vilket jag inte gör, skulle jag tro att Storbritannien kommer att få en lite bättre förhandlingsdeal, säger han.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kommenterade på onsdagsmorgonen britternas beslut:

– Vi beklagar verkligen djupt resultatet.

Han försvarade det nedröstade avtalsförslaget som den ”bästa möjliga kompromissen”.

– Ett ordnat utträde blir vår absoluta prioritering de närmsta veckorna.

EU och Storbritannien överväger nu hur de ska gå vidare. Ett alternativ skulle kunna vara ett avblåst Brexit eller att EU förlänger tidsfristen så nya villkor kan förhandlas fram.

Michel Barnier betonade i dag, liksom en rad andra talare i EU-parlamentet, att det är britterna som nu måste visa hur man ska gå vidare.

Osäkert hur Brexit påverkar jobben

Global

Italienaran Roberto Gualtieri från den socialdemokratiska gruppen i parlamentet vill att unionen ska ge britterna mer tid om det finns konkret anledning.

– Nu känner vi till vad det brittiska parlamentet inte önskar. Men 70 dagar innan utträdet känner vi inte till vad de faktiskt önskar, sa han.

Det var en mycket splittrad majoritet i det brittiska underhuset som röstade mot avtalet.  Somliga ville stoppa utträdet ur EU, andra ville ha ett avtalslöst utträde och ytterligare andra ett omförhandlat avtal.

Gunnar Hökmark, svensk parlamentariker för Moderaterna, sa i EU-parlamentet att EU bör välkomna britterna om de vill kliva tillbaka till unionen. Även österrikiske Josef Weidenholzer, från den socialdemokratiska gruppen, talade om att armarna ännu är öppna. Men det finns även de som vill driva på ett utträde.

Den brittiske UKIP-ledaren Gerard Batten menade att premissen att det inte går att träda ut utan avtal är helt fel.

– Fru May borde avgå och lämna över till någon som verkligen vill lämna EU, sa han.