Karl-Petter Thorwaldsson säger att han blev förvånad över Vänsterpartiets besked om att partiet inte kan släppa fram Stefan Löfven som statsminister utan ytterligare förhandlingar.

–  Visst förstår jag att Vänsterpartiet är besvikna på överenskommelsen. Men att gå därifrån till att indirekt riskera att vi får en regering ledd av Ulf Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna, det känns märkligt för mig som LO-ordförande.

Samtidigt håller LO och medlemsförbunden med om en del av kritiken som Vänsterpartiet riktar mot uppgörelsen.

– Till exempel att den innehåller en riktig dålig fördelningspolitik. Särskilt de första två åren blir det stora inkomstförstärkningar för de rika men inte något för dem som har det sämre ställt. Vi gillar inte skattesänkningarna, borttagen värnskatt och höjda brytpunkter.

Karl-Petter Thorwaldsson tror ändå att Vänsterpartiet kommer att släppa fram Stefan Löfven och en röd-grön regering när nästa statsministeromröstning hålls på fredag.

– Till syvende och sist så skulle det bli många höjda ögonbryn, inte minst internationellt, om Vänsterpartiet skulle medverka till att Sverige får en regering stödd av Sverigedemokraterna. Nu är det ändå dags att Sverige får en regering. Det är fyra månader sedan valet, förtroendet för politikerna får sig en törn om de inte kan tillsätta en regering som får börja arbeta nu.