Fackförbundet Civilekonomerna, som har omkring 28 000 yrkesaktiva medlemmar, ingår i en nordisk samarbetsorganisation: Nordiska civilekonomförbundet, NFC. Syftet med NFC är att utbyta erfarenheter och kunskap mellan civilekonomernas fackförbund i Sverige, Norge, Finland och Island.

I november 2018 höll NFC styrelsemöte i Rom, arrangerat av det finska förbundet.

Från Civilekonomerna i Sverige deltog förbundsordföranden Lee Wermelin och förbundsdirektören Jens Jacobsson.

Kostnaden för de båda svenskarnas resa, som varade från fredag till söndag, blev totalt 47 000 kronor, enligt Aftonbladet.

Vid sidan av ett föredrag av en dansk journalist på lördagen och fyra timmars styrelsemöte på söndagen ägnades tiden åt en stadsrundtur, utflykt med vinprovning och middagar på dyra restauranger.

Fredagens middag på en krog med stjärna i Michelin-guiden gick till exempel lös på 5 500 kronor för de båda svenskarna, enligt Aftonbladets granskning.

– Det var naivt och aningslöst av oss, säger förbundsdirektören Jens Jacobsson till tidningen. Jag kommer att göra avdrag för resan på min nästa lön.

Jens Jacobsson säger till Aftonbladet att han och Lee Wermelin var helt i händerna på sina finska kollegor, som arrangerade resan.

Men när Aftonbladet konfronterar Tage Lindberg vid det finska ekonomförbundet med det påståendet säger han att svenskarna fick programmet för resan i förväg och inte hade några invändningar.

Aftonbladet har granskat kostnaderna för representation i flera fackförbund.

I november avslöjades att Byggnads ordförande Johan Lindholm flugit i business class till en kongress i Sydafrika tillsammans med en kollega till en kostnad av nästan 45 000 kronor.

Transport skickade en tolv personer stark delegation till en internationell transportarbetarkonferens i Singapore, en resa som enligt de uppgifter Aftonbladet begärt ut kostade 600 000 kronor.