Vincent Verheyen är belgare och kom till Sverige i november 2018, nyfiken på landet som han såg som en förebild.

– Jag har beundrat ert politiska system, den sociala tryggheten och den rena miljön. Luftföroreningarna är inte alls som hemma i Belgien, säger Vincent Verheyen.

Bland det första Vincent Verheyen gjorde när han hittat boende i Västervik i Småland var att gå till SFI. Där såg han en annons där Svensk Direktreklam (SDR) sökte reklamutdelare. Han hörde av sig och fick börja redan nästa dag.

Vincent Verheyen var medveten om att han skulle få så kallad prestationslön.

Men när han slog ut de första dagarnas förtjänst på det antal timmar han hade arbetat bestämde han sig för att sluta direkt: En lön kring 30 kronor i timmen skulle aldrig gå att leva på.

– Då sa de till mig att jag inte fick sluta genast. Jag hade två veckors uppsägningstid, berättar Vincent Verheyen.

– Jag tänkte: OK, jag ska göra det jag måste – men då gör jag en film om det här jobbet.

I videon, som spelats in med mobiltelefon, visar Vincent Verheyen hur jobbet går till steg för steg, från det att han får hem helgens reklam från SDR till dess att han delat ut alltsammans till hushållen i sitt distrikt.

Arbetet i filmen tog drygt 4 timmar och 45 minuter, och förtjänsten blev 191 kronor. Det motsvarar ganska exakt 40 kronor i timmen.

– Den gången blev lönen ändå relativt bra. Andra dagar tjänade jag mindre, säger Vincent Verheyen.

Nyfikenheten på andra länder har tidigare fört Vincent Verheyen till Taiwan, där han jobbade i butik och hamburgerrestaurang. Och till München, där han var cykelbud och körde ut hämtpizza och annan snabbmat.

I Belgien har han bland annat arbetat som städare och i en livsmedelsbutik i Chinatown i Antwerpen, där han bar tunga säckar med ris och djupfryst kyckling.

– Så jag har haft låglönejobb förr. Men lönen på Svensk Direktreklam är den lägsta jag har haft, säger Vincent Verheyen. Minimilönen i Taiwan låg i och för sig på liknande nivå, men i Sverige är det flera gånger dyrare att leva.

Har Svensk Direktreklam förstört din positiva bild av Sverige?
– Först var det nog så, svarar Vincent Verheyen. Jag visste att Sverige inte har lagstadgad minimilön, men trodde att de löner som finns i fackets avtal skulle vara rimliga. Det var inte lönen hos SDR. Den var skamlig.

– Men jag har fått många reaktioner på min film, bland annat genom lokaltidningen i Västervik, tidningen Transportarbetaren och sociala medier. Att folk reagerar är positivt, då kan det bli förändring. Lönerna i kollektivavtalen för låglönejobb måste upp.

Vincent Verheyens film om jobbet